2020.07.04. 16:00
Másodvetésben is nevelhető a mángold
Rövid termesztési idő és enyhén kesernyés íz jellemzi.
Forrás: Shutterstock/illusztráció
A céklát minden gyerek ismeri, ha máshonnan nem, az óvodai étkezésekről. A vele rokon mángoldnak már sokkal szolidabb a híre hazánkban, pedig egyike a legrégebben termelt zöldségféléknek. Mindkét növény ültetési ideje április végére tehető, de a mángold remekül viseli a különböző időjárási típusokat, és a tenyészideje is elég rövid, így másodvetésre is kiváló lehet.
Zöldségpótló zöldség
Júliusra a kiskertekben már betakarították a legtöbb korai zöldségfélét, így sok helyen marad üresen a föld. Ilyenkor azonban érdemes csinálni egy második vetést is olyan növényekből, amiknek rövidebb a tenyészideje. Először persze a földet kell felfrissíteni ásózással, műtrágyázással, komposztozással.
A mángoldnak alapvetően két típusa van. Az egyik a levélmángold, aminek húsos, fodros leveleit többnyire úgy szokás elkészíteni, mint a káposztáét vagy a salátáét – kiválóan lehet például tölteni.
A másik a bordás mángold, amelynek inkább a levélnyelét hasznosítjuk a konyhában: húsételek köreteként és spárga helyettesítésére is kiváló alternatíva. Enyhén kesernyés, sós íz jellemzi mind a két fajtát, ezért gyakran használják őket a spenót helyettesítésére. A fehér cékla néven szintén ismert zöldséggel nem csak Popeye kedvencét lehet pótolni: a legtöbb ételben a kínai kel és a rebarbara is kiváltható vele.
A mángoldnak kivételesen magas a C-vitamin-tartalma, de ugyanúgy gazdag A-vitaminban, és szerves savtartalma miatt élénkítő hatással is bír.
(A borítóképen: A mángold az erkélyen is megterem)