2020.08.01. 16:30
Levendulás madártej lekvárral, gombócból
Cukor, tejszín és tej nélkül nem lehet jó fagylaltot készíteni, Dobó Norbert, az Év Fagylaltja vándorkupa nyertese árulta el a titkot.
Fotó: Vajda János
Az Év Fagylaltja versenyt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete minden évben megrendezi. Passió-karamell lett az aranyérmes idén, és egyben az Év Fagylaltja vándorkupa nyertese – a balatonfüredi Füredi Fagyizóból. Dobó Norbert az ezüstérmet is elhozta a törökmézes vaníliafagyijával.
A titkon túli összetevők
A fagylaltkészítő mestertől megtudtuk, hogy az aranyérmes finomság egy téli ötletelgetés eredménye, és egy klasszikus karamellfagylalt, amihez maracujavelőt adnak, és ezt rétegezik még pekándiós krémmel. Az ezüstérmes fagylaltot már régóta készítik, és a vendégek nagy kedvence, ami egy klasszikus, tojásos vaníliafagylalt. Igazi „régi idők” fagyija, amit törökmézzel egészítenek ki és diókrémmel rétegezik.
Norbert elárulta: jó minőségű, olasz alapanyagokkal dolgoznak, de a cukor, a tejszín és a tej, amelyek az alapvetőek, friss, magyar termékek. Amit csak lehet, hazai termelőktől szereznek be, illetve a különböző lekvárokat saját maguk állítják elő.
– Tizenhárom éve vágtunk bele édesapámmal a fagylaltkészítésbe – mesélte. – Mindennap huszonnyolcféle fagylalt van a pultban. Ezek között éppúgy megtalálhatók a klasszikusok, citrom, eper, mangó, csokoládé, vanília, puncs, mint a saját kreációk, amiket csak nálunk kóstolhatnak a fagylaltok szerelmesei. Utóbbiak közé tartozik a tihanyi visszhang, ami egy levendulás madártej málnalekvárral és mandulagrillázzsal, és a mákvirág, ami mákfagylalt sós karamellával és naranccsal megbolondítva.
Dobó Norbert szerint a jó fagylalt titka abban rejlik, hogy hozzáértéssel és a lehető legjobb alapanyagok felhasználásával készüljenek a jeges finomságok.
Kapcsolódó cikkek: