Sütni jó!

2020.09.25. 19:30

A jövő pékjeivel a volt iskolában

Galamb Alex megmutatta tanítványainak, hol tanulta ki egykor a mesterséget.

Szaniszló Bálint

Fotó: Kozma István

A nehéz sorból indult, állami gondozásban felnőtt Galamb Alex élete egyik céljának tűzte ki, hogy – ahogy és amennyit csak tud – segít hasonló gyökerekkel rendelkező sorstársainak.

Galamb Alex tudja, milyen az a szegénység. A számozott utcákban nőtt fel. A népes család megfordult Diósgyőrben és Perecesen is. Sok olyan időszak volt ebben az életszakaszában, amikor nélkülözött, éhezett. Édesany­jának varrónő volt a szakmája, de látássérült lett, így nem jutott munkához. Édesapja 2005-ben meghalt, akkor omlott össze a világuk. Alexnek öt testvére van, a család ott maradt egyedül. Tizenhat évesen döbbent rá, hogy jobb életet szeretne. A sorsfordító esztendő a 2014-es volt, akkor került állami gondozásba. Írni sem tudott, és olvasni sem rendesen.

Igazi példakép lett

A Gyermekvárosban aztán a nevelők és a tanárok segítségével lassan pótolta a hiányzó tudást. Ezután fogadta meg, hogy addig nem nyugszik, amíg ki nem tanulja a pékszakmát. Felvették a Debreczeni Márton-szakközépiskolába. 2017-ben részt vehetett a pékszakma kiváló tanulója versenyen Nagykőrösön. Az országos versenyen negyedik lett, és megkapta az emelt szintű bizonyítványát. A viadal szóbeli részében ő nyújtotta a legjobb teljesítményt. Nem csoda, ha egykori iskolája azóta is büszke a rendkívül szorgalmával is példamutató növendékére.

Alex néhány hónappal ezelőtt indította el Sütni jó! programját, amellyel a hátrányos helyzetből induló gyereknek szeretné megmutatni a sütemény- és kenyérsütés szépségeit. A kis csapat rendszeresen összegyűlik Alex hernádnémeti házában, ahol – támogatók segítségével – egy kis pékműhelyt alakítottak ki.

Megkereste egykori iskoláját, mert szerette volna megmutatni védenceinek, hol nevelkedett. A kérés meghallgatásra talált, és a kis csapat, csillogó szemű gyerek hétfőn a Debreczeni Márton-szakközépiskolába látogathatott el, és ott maguk is odaállhattak a gyúródeszkához és valóságosan is kipróbálhatták, milyen a péktanműhely világa.

(A borítóképen: Alex megmutatta a gyerekeknek, hogy készül a kenyér)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában