2020.09.23. 11:00
Egy falatnyi ételremekmű
Majonézes alma és zeller salátaágyon. Ugye, hogy senkinek sem egy finom és laktató saláta jut erről az eszébe?
Forrás: ÉM
Kedvelt őszi csemegéink közé tartozik a dió, az alma és a szőlő, ezért minden adott ahhoz, hogy néhány perc alatt összedobjunk egy isteni Waldorf-salátát.
Egy korszak vége
A régi, New York-i Waldorf–Astoria a világ legendás szállodáinak egyike volt. Az elegáns lakosztályokban királyok, hercegek, elnökök és Hollywood-i sztárok szálltak meg. Volt olyan időszak, amikor Sophia Loren, Elizabeth Taylor és Frank Sinatra is a luxusszálló állandó lakói közé tartozott. A báltermekben élénk társasági élet zajlott, a konyha pedig olyan legendás remekműveket alkotott, mint a Waldorf-saláta, a Red Velvet Cupcake (vörösbársony muffin), a Benedek tojás (Egg Benedict) és az ezersziget öntet (Thousand Island dressing).
Se szőlő, se dió
Az American Century Cookbook szerint az első Waldorf-salátát Oscar Tschirky, a New York-i Waldorf–Astoria éttermének a vezetője készítette, nevét éppen ezért a hotelről kapta. A salátakülönlegesség egy jótékonysági bálon debütált, amelyet a Szent Mária Gyermekkórház (St. Mary’s Hospital for Children) tiszteletére adták 1896. március 14-én. Az eredeti receptben csak alma, zeller és majonéz volt, és nem tartalmazott diót. Utóbbit csak 1928-ban adták hozzá. A Waldorf-salátán kívül a hotel ikonikus receptjei közül számtalan fűződik még Oscar Tschirky nevéhez.
Waldorf-saláta szőlővel és sajttal
Egyesek a majonéz helyett inkább a natúr joghurttal készült Waldorf-salátát részesítik előnyben. Ebben az esetben érdemes hozzáadni némi mézet, hogy ellensúlyozza a joghurt savanykás ízét.
Hozzávalók:
90 ml majonéz
15 ml citromlé
2,5 g só
1 csipet frissen őrölt fekete bors
2 db édes alma kimagozva és apróra vágva
250 g mag nélküli szőlő, félbevágva
250 g zellerszár, vékonyra szeletelve
250 g apróra vágott, kissé megpirított dió
125 g apró kockára vágott trappista sajt
1 fej jégsaláta
Elkészítés:
Egy közepes méretű tálban keverjük simára a majonézt, a citromlevet, a sót és a borsot. Adjuk hozzá az almát, a zellert, a szőlőt és a diót. Friss salátaágyon tálaljuk.
Tipp:
Tovább gazdagíthatjuk a salátánkat apróra vágott, pirított csirkével.
(A borítóképen: Ínycsiklandó salátatál)