háziállat

2020.12.29. 18:00

15 ezer éve a kedvenceink

Hasznosságuk miatt lettek elsődleges háziállataink a kutyák és a macskák.

Forrás: Viasat Nature

Vajon miként teremtette meg az ember a népszerű háziállatait? A Hogyan hódították meg a kutyák és a macskák a világot című kétrészes film tudományos kutatások segítségével mutatja meg az utat, ami a vérszomjas farkasoktól az ölebekig, a rejtőzködő vadmacskáktól a doromboló cicusokig vezetett – tudtuk meg a Viasat Nature sajtóközleményéből.

A farkassal indult

Körülbelül egymilliárd kutya 350 fajtája él a világon. Sokmilliónyi keverék csatlakozott az emberhez nagyjából 15 ezer éve. A nagy találkozás egyes feltételezések szerint úgy történt, hogy a farkas asztaltárs lett. Az ember ételmaradéka megosztásával szoktatta magához az állatot. Más elképzelések szerint az ember és farkas egymást segítette a vadászatban. Megint mások azt mondják, hogy az emberek egyszerűen csak magukhoz vettek farkaskölyköket, amelyek aztán mellettük nőttek fel. A leletek szerint a farkasok háziasítása három különböző térségben is lezajlott: 15 ezer éve Nyugat-Európában, 12500 éve Észak-Kínában, végül a Közel-Keleten. Eleinte a húsukért és a bundájukért is tartották őket. Testi átalakulásuk részben arra vezethető vissza, hogy gazdáik mellett megváltozott az étrendjük, valamint az emberek nemzedékeken át testi adottságaik, erőnlétük és viselkedésük alapján pároztatták őket, ami több különböző vérvonalhoz vezetett – tudtuk meg.

A cicák kevésbé népes társaság, mint a kutyák. 400 millióan élnek a Földön, és 70 fajtájuk ismert. Egy ciprusi lelet szerint a macska 11 ezer éve csatlakozott az emberhez. Az első földművesek rengeteget bajlódtak a termést dézsmáló rágcsálókkal. A cicák viszont el tudtak bánni a kártékony bajkeverőkkel, ezért előbb megtűrték, később befogadták; majd az ókori Egyiptomban már bálványként tisztelték őket. A házi macskák küllemre nem, csak életmódban különböznek az elődeiktől. A vadmacskák ugyanis magányosan élő, területüket védő, rejtőzködő állatok. Nagy számban történő tenyésztésük háromezer évvel ezelőtt, Egyiptomban kezdődött, ahol mumifikálás céljából tartottak rengeteg macskát. A legtöbb faj a 19. században jelent meg, amikor nemesek hóbortjává vált a macskatartás.

(A borítóképen: Házi kedvenceink evolúcióját tudósok elemzik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában