Világnap

2021.03.10. 19:32

Matekozzunk vasárnap, mert akkor lesz a pi-nap!

Alig két évvel ezelőtt nyilvánította ki az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) március 14-ét – amit több országban már korábban π-napként ünnepeltek – a matematika világnapjává.

Kiss Daniel

Fotó: Shutterstock

Vasárnap lesz a matematika világnapja, más néven a pi-nap, amelynek magától értetődő az eredete: A harmadik hónap 14. napja megegyezik a pi értékének első három számjegyével, ami 3,14. Már a nyolcvanas évek óta rendeztek ezen a napon ünnepségeket az amerikai San Franciscóban, 2009-ben pedig az Egyesült Államok képviselőháza is elismerte ünnepnapként. Az már csak véletlen egybeesés, hogy ezen a napon született egykoron Albert Einstein is.

De miért fontos a pi? A görög π betűvel jelölt állandó minden létező kör kerületének és átmérőjének az arányát írja le. Egy irracionális számról van szó, tehát egy végtelenségig leírható, nem ismétlődő számjegyekből álló tizedesről, mely körülbelül (de nem pontosan) 3,141592654. Ez a furcsa szám már legalább négyezer éve, az ókori Babilónia óta foglalkoztatja a világ tudósait.

Az emberiség közös nyelve

A pi és a matematika jelentőségét népszerűsítik és ünneplik immár második éve a matematika napján. A világnap idei témája „Matematika egy jobb világért”, ennek szellemében hívja fel a figyelmet a tudomány jelentőségére a nap hivatalos weboldala. Kiemelik a matematika jelentőségét a járvány megértése, követése és kezelése, az időjárás-előrejelzés, a természeti katasztrófákra és a klímaváltozásra való felkészülés terén. Nélkülözhetetlen része a társadalmunk megszervezésében – legyen szó közlekedésről, kommunikációról, egészségügyi, gazdasági és szociális rendszerekről.

Megünnepelni egyébként nagyon sokféleképpen is lehet ezt a jeles napot: kipróbálhatjuk például, hogy hány tizedesjegyig tudjuk memorizálni a pit (a jelenlegi rekorder Suresh Kumar Sharma 70 030 számjegyig tudta felsorolni 17 óra alatt), vagy – mivel angolul ugyanúgy ejtik a két szót –, ehetünk klasszikus ételt, pitét is. A kerek finomságot amúgy már a legelső ünnepségek alkalmával a π-nap szimbolikus eledelévé fogadták.

(A borítóképen: Pi-szám: ez még csak a kezdet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában