Madarak és fák napja

2021.05.12. 13:00

Madarakkal, fákkal ünnepeljük az életet

Szabadtéri programokkal és az év fája szavazással készültek a szervezők a madarak és fák napjára.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

Idén tavasszal különösen aktívan éled a természet, mert az emberek hosszú időre a négy fal közé szorultak. Állat- és növényfajok tértek vissza olyan területekre, ahol régen nem látták őket. Néha még a lakóparkokban vagy a panelházak között is madárcsicsergésre lehet ébredni. Ebben az időszakban több jeles napot is tartanak, amely természeti környezetünk szépségére és védelmére hívja fel a figyelmet. Az április 22-ei Föld napja után, május 10-én ünnepeltük a madarak és fák napját, amikor a nemzeti parkok, állatkertek, madártani egyesületek és iskolák különleges programokkal, vetélkedőkkel készülnek. Sok helyen ilyenkor választják meg az év fáját és az év madarát.

 

Az iskolai ünnepek elmaradtak

A hagyomány immár több mint százéves. Először Cher­nel István ornitológus szervezte meg az ünnepet 1902-ben, az után, hogy megkötötték a párizsi egyezményt, amely a mezőgazdaságra hasznos madarak védelmével foglalkozott. Később a madarak és fák napja az Apponyi Albert vallási és közoktatási miniszter által kiadott rendelet révén iskolai keretek közé került, hogy kialakítsa a diákság természetvédelem iránti elkötelezettségét.

Megyénkben a hagyományos általános iskolai vetélkedő a járványhelyzet miatt elmaradt. A Bükki Nemzeti Park azonban szabadtéri programokkal, kiállításokkal, kvíz- és más közösségi játékokkal készült a Felsőtárkányi Nyugati Kapu Látogatóközpontban, a Harkály-házban és a Baglyas-kő Vár Látogatóközpontban. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) pedig mesterséges odúk kihelyezését tervezte erre a napra, amelyekkel a madarak költési időszakát segíti. Az Ökotárs Alapítvány ismét meghirdette Az év fája versenyt, amelyre május 10-ig lehetett egy-egy település vagy közösség emblematikus, öreg vagy híres fáját jelölni. Ebből szakmai zsűri választja ki azt a 12-15 fát, amelyekre a közönség az alapítvány honlapján szavazhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában