Az állatorvos válaszol

2021.08.26. 15:30

Kerüljük a gyors tápváltást!

A kölykök emésztése még érzékeny, fontos odafigyelni a kiegyensúlyozott etetésre.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az árva kölykök gondozásával foglalkoztunk előző heti állatorvosi rovatunkban. A kicsi állatok a legaranyosabbak, de gyakran nagyobb odafigyelést és törődést igényelnek, mint felnőtt társaik, és hosszabb távú elköteleződés szükséges hozzájuk. Több olvasónk is érdeklődött, hogy mivel készüljenek az újszülött kutyusok vagy cicák fogadására, ha kedvencük vemhes. A kölyköknek jellemző egészségügyi problémáik lehetnek. Ezeket azonban könnyűszerrel megelőzhetjük, ha néhány alapvető szabályt betartunk, amelyekről dr. Vass Andrea állatorvos szakértőnk beszélt.

Ahogy a kisbabáknak, úgy a legfiatalabb állatoknak is biztonságos környezetre van szükségük, amikor világra jönnek.

– A vemhes állatok a szülést megelőzően általában elrejtőznek egy félreeső helyre – mondta dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos. – Ilyenkor teljesen természetes, hogy az anyák kevésbé engednek közel magukhoz és az új alomhoz, mint egyébként. Jól tesszük, ha odafigyelünk a jelzéseikre, és tiszteletben tartjuk ezt. Ahogy a kicsik növekednek, az anyjuk egyre inkább szabadjára engedi őket. Amivel segíthetjük az állatcsaládot, ha ügyelünk a megfelelő hőmérsékletre abban a helyiségben, ahová bevackolták magukat, nehogy a kölykök kihűljenek. Odatehetünk hozzájuk egy rongyot vagy takarót, amibe bebújhatnak. Az egészség jele, ha két-három hetesen már kinyílik a picik szeme, mozgékonyak, és érdeklődnek a környezetük iránt. Fontos nyomon követni azt is, hogy a kiskutya vagy kiscica tud-e önállóan vizeletet és bélsarat üríteni. Ha nem, ebben is nekünk kell segíteni.

A legkisebbeknél általában a hasmenés és a hányás a leggyakoribb probléma.

– Az emésztési gondok adódhatnak túletetésből, hirtelen tápváltásból, esetleg laktózintoleranciából, féregfertőzés, ritkábban vírusos vagy bakteriális fertőzés következtében. A rendszeres, megfelelő mennyiségű és minőségű eleség adása nagyon lényeges. Ha elhozzuk a kiskutyát vagy kiscicát, akkor érdemes legalább egy ideig ugyanazzal a táppal etetni, amivel a tenyésztő vagy az előző gazdi tette. A féreghajtást már kéthetes korban el kell kezdeni, és rendszeresen, kéthetente ismételni. A védőoltásokat pedig hat-nyolc hetes korban kapja először a kölyök. A tehéntej adása nem javasolt, mert gyakran okoz hasmenést. Ha a tünetek egykét napon belül nem múlnak el, akkor állatorvoshoz kell fordulni – hívta fel a figyelmet a szakember.

Várjuk leveleiket!

Az Észak-Magyarország Kis­állat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket [email protected] címre várunk.

(A borítóképen: Legyünk körültekintőek az etetésükkor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában