2021.08.31. 08:30
Nem mindenkire pozitív hatású az élénkítő ital
A kávé fogyasztását nem érdemes túlzásba vinni, ha hajlamosak vagyunk a szorongásra.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közelmúltban levette a kávét a rákkeltő ételek listájáról, sőt mi több, azt is kimutatták, hogy egyes rákbetegség kialakulását is megelőzhetjük a fekete leves rendszeres fogyasztásával. Mindezen pozitív hatása mellett azonban negatív hatással lehet a szorongásra hajlamos emberekre. Náluk ugyanis az élénkítő ital előidézheti a betegség tüneteit, a fáradékonyságot, fejfájást, a nyugtalanságot.
Mivel az ezt vizsgáló kutatások még nem rendelkeznek az állítást igazoló, elegendő mennyiségű vizsgálati adattal, az orvosok úgy gondolják, hogy a megfelelő mennyiségű kávé elfogyasztásával nem árthatunk különösebben szervezetünknek, viszont a túlzott kávéfogyasztás megterhelheti mentális és egészségi állapotunkat.
Pozitív hatások
Ha ezért vagy más okból csökkenteni akarjuk a napi mennyiséget, a következő tippeket követve érhetjük el a kívánt eredményt. Fontos, hogy fokozatosan csökkentsük a napi mennyiséget, ha hirtelen hagyjuk abba, elvonási tünetek jelentkezhetnek.
A kávé dehidratálja a szervezetet, így a csökkentett kávéfogyasztás hozzájárul ahhoz, hogy hidratáltak maradjunk. Ha tudunk, pihenjünk többet, így kiheverhetjük az első napokban jelentkező fáradékonyságot.
Legyünk mindenképpen aktívak, a mozgás segít a leszokás miatt jelentkező hangulatingadozásban. Vezethetünk naplót a változásokról, így pontosan nyomon követhetjük, mi változott, mióta belevágtunk a csésze kávé számának csökkentésébe.
(A borítóképen: A kávéivás élményéről azért nem kell lemondanunk)