Kisállat

2024.07.09. 08:20

Tudta? Gyógyít minket a macskadorombolás

A gazdira és a cicára egyaránt jótékony hatással van.

Édes Richárd

Az idősekre jobban kell vigyázni, még a macskáknál is

Forrás: Shutterstock

Fotó: Magui RF

Gyógyít a macskadorombolás: az utóbbi években a tudomány egyre több bizonyítékkal támasztotta alá ezt az elképzelést.

Jól érzik magukat

Ez a kellemes hanghatás, azaz a dorombolás nem más, mint a macskák rekeszizmainak rezgése. A szeretetteli szőrgombócok akkor dorombolnak, amikor nagyon jól érzik magukat. Bár léteznek olyan kutatások, miszerint a dorombolás a szoptató anyamacska és a kölykei közötti kommunikációról szólt. Az a helyzet, hogy a cicák nem csupán pozitív helyzetekben dorombolnak, hanem simán felcsendül náluk ez a jellegzetes hang, amikor feszültek, fájdalmaik vannak, vagy épp gyógyulnak valamilyen betegségből.

A tudósok megállapították, hogy a dorombolás rengeteg energiát emészt fel a macska részéről. Azért csinálja, mert jót tesz neki, segíti őt a felépülés felgyorsításában.

Az emberi stresszt is csökkenti

Egy kőkemény munkanap után hazaérve sokan simogatják pár percen keresztül a házi szőrmókot, és hamarosan hallatszik is a macska dorombolása. Ez a jellegzetes hang az állatban és a gazdájában egyaránt endorfint szabadít fel. Mérhetően csökkenti az emberi vérnyomást, és jelentősen enyhíti az idegfeszültséget. Éppen ezért ajánlanak a magas vérnyomásúaknak sokszor úgynevezett „macskaterápiát”, mivel egy cica a szívbetegségek megelőzésében is segíthet a gazdájának. 

A Minnesota Stroke Institute kutatói több mint négyezer macskatulajdonos megfigyelésével végeztek vizsgálatot. Megállapították, hogy a macskatartás akár 30 százalékkal is csökkentheti a szívroham, illetve más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az is felvetődött az eredmények elemzésekor, hogy egy kutyákkal végzett hasonló kutatás vélhetően hasonló eredményekhez vezetne. A tudósok úgy látják, hogy a fejfájás szintén enyhül a doromboló cicák közelében.

Gyógyító frekvenciákkal is segíthetünk betegségünkön

A cicák dorombolásakor 25 és 140 Hz közötti frekvenciát hallunk, ami jótékonyan hat az emberi szervezet öngyógyító folyamataira. Tekinthetjük ezt hangterápiának, ami segít a csontok, az ízületek és az inak gyógyulásában a sérülések során. A tudósok szerint a macskadorombolás a csontritkulás kockázatát is csökkenti. Illetve felvetették, hogy érdemes lenne „bevetni” a cicák dorombolását a nehézlégzéssel küzdők gyógyulásában – persze csak abban az esetben, ha a beteg nem allergiás a macskaszőrre.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában