Sebesült volt

2024.09.08. 16:00

Ritka vendégen segítettek a Bükki Nemzeti Parkban

Fiatal kígyászölyv került be a nemrégiben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egri madármentő állomására.

Boon.hu

Egerészöly

Forrás: BNPI

A Bükk előterében, Latorpusztán fogtak be egy idei fiatal kígyászölyvet, augusztus 19-én. A gyengén repülő madárra közvetlenül a Bükki Nemzeti Park határán találtak rá, ismeretlen eredetű vágott seb volt a bal szárnyán, sebkezelése és felerősítése rögtön megkezdődött – számolt be Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapja. 

A kígyászölyv (Circaetus gallicus) kisebb sasokkal megegyező méretű nappali ragadozómadarunk. Viszonylag nagy feje és szemei miatt nevezték bagolyfejű pohóknak vagy pühőknek. Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint. Ritka fészkelőnk – középhegységeinkben és a Kiskunságban –, országos állománya nem haladja meg az 50 párat. Táplálékspecialistának tekinthető, ha teheti, főleg hüllőket, elsősorban siklókat zsákmányol, testfelépítése több vonatkozásban ehhez a táplálkozási preferenciához idomult. 

Minden évben egyetlen fiókát nevelnek a párok és mind a kotlási időszak, mind a fiókanevelés rendkívül hosszú. Ennek következtében későn, augusztus elején vagy közepén repülnek ki a fiatalok, melyek így csak szeptember második felében, esetleg október legelején kezdik meg hosszú vándorútjukat Afrikába, a Száhel-övezetben lévő telelőterületeikre (egyes példányok a Mediterráneum déli részén vagy az Arab-félszigeten is telelhetnek).

Újabb territórium 

A most megkerült fiatal is csak a közelmúltban repülhetett ki és elképzelhető, hogy még tökéletlen repülése eredményezhette sérülését, esetleg egy rosszul végrehajtott landolás következtében. Mindenesetre megerősítette korábbi gyanút, hogy a Dél-Bükk ezen részén egy újabb territórium található. A frissen kirepült fiatalok ugyanis még nem tesznek meg nagy távolságokat, közvetlenül a fészek környékén, a szülők területén mozognak.  

A ragadozómadarakkal foglalkozó szakemberek terepi módszerei közül a téli fészektérképezés és a tavaszi kiülések szolgálnak arra, hogy egy pár territóriumának vagy fészkének helyét meghatározzák. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában