Retro

2023.02.26. 19:00

Eltűnt a köménymag, kevés volt a cipőpaszta

Miről írt 40 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 1983. február 27-i száma azt térképezte fel, hogy mik voltak a hiánycikkek abban az időben.

ÉM

Fotó: Shutterstock

Kevesebb a hiánycikk a hazai kereskedelemben – 1983. február 27-én közölte az erre vonatkozó adatokat az Észak-Magyarország. Az év első hónapjában 29 milliárd forint értékű árut vásároltak abban az évben az ország lakói. Élelmiszerekből és élvezeti cikkekből az értékesítés 8,9 százalékkal volt több, mint egy évvel ezelőtt.

Az áruellátás többségében jó, illetve kielégítő volt, csupán néhány termékből adódtak hiányok – olvasható az egykori beszámolóban, amely tételről tételre ismerteti a tudnivalókat. 

Húsból és húskészítményekből — főként a disznóvágások miatt — a mezőgazdasági településeken mérséklődött a kereslet. Hiányzott az üzletekből néhány fűszerféle, például köménymag és vaníliás cukor. Burgonyából, zöldségből és gyümölcsfélékből a tárolt készletek bőséges kínálatot biztosítottak. 

Januárban élénk volt a kereslet a háztartási vegyicikkek iránt. Az előző hónapokhoz képest jobb volt az ellátás mosószerekből és cipőkrémekből, bár e termékből hiányos maradt a választék. Az ipar szállítási lemaradásából adódóan a szokásosnál szűkebb volt a pipereszappan, a kozmetikai krémek és habfürdők, továbbá a fogkrémek választéka.

Méteráru tekintetében a kordbársony és düftin volt kevés. Nem volt hiány téli- és átmeneti kabátokból, öltönyökből. Szűkös volt azonban a férfizakók, női kosztümök választéka. Több kellett volna 35—38-as fiú- és leánykacipőkből és csizmákból is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!