Gazdasági konferencia - május 16.

2024.05.09. 14:08

Digitalizáció nélkül nem száguld a gazdaság

A ma működő vállalkozásoknál a digitalizáció már létkérdés, nem mindegy azonban, hogyan és milyen módon vezetik be a cégek a vállalatirányítás legújabb módszereit.

Galambos Eszter

Koleszár Péter

Fotó: BOON

„A digitalizáció létkérdés nem csak piaci oldalról hanem szabályzói oldalról is”

 – nyilatkozta a boon.hu-nak Koleszár Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének tagja, aki a május 16-i gazdasági konferenciánk egyik kerekasztalbeszélgetésének résztvevője.

Nem lehet öncélű

A szakember hangsúlyozta, hogy számos területen olyan kötelezettségek lettek előírva az elmúlt években, amelyek a digitalizációra alapoznak, gondolhatunk itt az elektronikus számlázásra, de másmilyen nyilvántartásokra is. Példaként említette, ha egy vállalkozás az elektronikus fizetésre való kötelezettségének nem tesz eleget, akkor működni se tud. A piaci oldalról pedig ki van kényszerítve az, hogy a hatékonyság szempontjából a digitalizáció területén, megfelelő mélységben lépjen a cég. 
Koleszár Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy egy digitalizációs fejlesztést meg kell hogy előzzön egy felmérés, fel kell térképezni van-e megfelelő humán, illetve hardver erőforrása hozzá a cégnek. Nagyon fontos ugyanis, hogy a digitalizáció nem lehet soha öncélú, hanem minden esetben hatékonysággal kell hogy párosuljon, vagyis nem hátráltathatja a kollégáknak a munkáját és a folyamatokat. Az gazdaságilag nem éri meg egy cégnek, ha valamivel digitális vonalon hatszor annyit kell dolgoznia, mint adott esetben analóg módon.

Adatokra alapozva lehet jó döntéseket hozni 

A szakember hangsúlyozta, hogy a digitalizáció előnye nem közvetlenül egy nyilvántartás vezetése, hanem a másodlagos eredménye a lényeges, ami az adatalapú döntéshozatal. A digitalizáció magával hoz egy adatalapú személetmódot is, ami felgyorsítja a döntéshozatalt és ez összehasonlíthatatlanul egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a működést.  

A szakember példaként említette, hogy tizenöt évvel ezelőtt egy könyvelőnek hónapokig kellett dolgoznia azon, hogy meg tudja mondani egy adott hónapban, egy étterem mennyi jégkrémet adott el. Ma ez már csak két gombnyomás és ebből lehet tudni azt, hogy milyen jégkrémrendelési trendeket folytasson egy étterem: mennyi hűtőt állítson be, milyen mennyiségű jégkrémet rendeljen. Ezzel a döntéshozatal leegyszerűsödik és felgyorsul.

A végéről a középmezőnybe  

A szakember hozzátette, hogy tíz évvel ezelőtt Magyarországon a vállalatirányítási rendszerek elterjedtsége tekintetében a hazai kis- és középvállalkozások európai viszonylatban a legvégén kullogtak, két-három ország volt még mögöttünk. Nyolc évvel ezelőtt azonban indult egy program az Európai Unió támogatásával és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gondozásában működő úgynevezett Modern Vállalkozások Programja, amely közel negyvenezer vállalkozáshoz jutott el. Részben ennek, részben a jogszabályi kötelezettségeknek köszönhetően egy nagyon jelentős digitalizációs fejlődés ment végbe a vállalkozásoknál. Ez olyannyira sikeres volt hogy a végéről egészen az európai középmezőnybe került be a hazai kis – és középvállalkozási szektor. Ez nemcsak kamarai oldalról jelent egy nagyon komoly eredményt, hanem uniós és kormányzati oldalról is etalonnak számít. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!