Visszaesés

2024.07.15. 07:00

Használtautó-piac: egyre nagyobb a bizonytalanság Borsodban

A magasabb árak és a mindennapi megélhetési költségek emelkedése miatt sok család kénytelen elhalasztani a nagyobb kiadásokat, mint amilyen egy autóvásárlás is.

Boon.hu

Az autókereskedők próbálkoznak

Fotó: Cseh Gábor

A korábban virágzó használtautó-piac Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében az utóbbi hónapokban jelentős visszaesés tapasztalható. 

hasznalt-auto-04-aj
A piac pang
Fotó: BOON

Az autókereskedők és vásárlók egyaránt szembesülnek a piac pangásának hatásaival, amelynek okai között több tényezőt is említenek a szakértők.

Bizonytalan a piac

Az országos gazdasági helyzet és a globális piaci bizonytalanságok egyaránt hatással vannak a használtautó-piacra. A magasabb árak és a mindennapi megélhetési költségek emelkedése miatt sok család kénytelen elhalasztani nagyobb kiadásokat, mint amilyen egy autóvásárlás is. A helyi kereskedők szerint a vármegye gazdasági helyzete különösen nehéz, és ez tovább súlyosbítja a problémát. Makó Attila, az egyik használtautó-kereskedésben dolgozik, aki elmondta, hogy érezhető a visszaesés és a kiszámíthatatlanság.

Helyben toporgunk, a visszaesést bátran kimerem jelenteni, bár sokan keresnek autókat, de nem igazán vásárolnak 

– hangsúlyozta. Arra is kitért, hogy leginkább fiatalabb modelleket keresnek a vásárlók, azonban nem minden esetben tudják azt megfizetni. 

Az alacsonyabb kategóriát keresik

Egy másik vármegyénkben működő kereskedés alkalmazottja elmondta, hogy náluk idén javulás állt be az adás-vételek tekintetében.

Alacsonyabb kategóriájú autókat keresnek leginkább az ügyfelek szép számmal, de a magasabb kategóriából is adunk el gyakran

 – mutatott rá. Arra a kérdésre, hogy mit keresnek leginkább az ügyfelek azt mondta, hogy változó.

Az biztos, hogy mindig egy adott értékhatárhoz kötik a vásárlást és nem modellhez

 – húzta alá. 

Ellátási gondok

A pandémia utáni időszakban fellépő alkatrészhiány és a gyártási nehézségek következtében az új autók piacán is csökkenés tapasztalható, ami közvetetten hat a használtautó-piacra is. Az új autók gyártási nehézségei miatt kevesebb új autó kerül piacra, és ennek következtében kevesebb használt autó válik elérhetővé. A keresleti oldalon pedig a bizonytalan gazdasági helyzet miatt visszaesett a vásárlói kedv. A helyi használtautó-kereskedők különböző stratégiákat alkalmaznak a nehézségek leküzdésére. Néhányan árcsökkentéssel és akciókkal próbálják vonzóbbá tenni kínálatukat, míg mások inkább a minőségre és a szolgáltatások bővítésére helyezik a hangsúlyt.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!