Helyi közélet

2010.10.28. 20:14

Feltérképezték a Bodrogot

<p>Bodrogkeresztúr - Szlovák-magyar összefogással készült el a Bodrog teljes térképe.</p>

A Bodrogon zajló szelíd víziturizmus fejlesztése céljából fogott össze két természetvédelmi egyesület, a magyar Zöld kör és a szlovákiai Bence, és közösen pályáztak a megvalósításra. Olyannyira sikerrel, hogy október 28-án már a projekt zárórendezvényét tarthatták meg Bodrogkeresztúron.

Molnár Antal programmenedzser elmondta, a Zöld kör ugyan hajdúböszörményi székhelyű, ám közel másfél évtizede működtetnek táborhelyet Bodrogkeresztúrnál a Bodrog partján, 2008-tól a hely vízitúrabázisként is működött. Már régóta gondolkodtak a fejlesztési lehetőségeken, ezt a határon átnyúló pályázati programban találták meg.

Komplex fejlesztések

– A Bodrog 65 kilométer hosszú, ebből 13 kilométernyit Szlovákiában folyik – mondta Molnár Antal, magyarázván, mi indokolta a közös pályázatot. Együtt dolgozták ki a projektelemeket a szlovák kollégákkal, ez három workshopon – ahová a vállalkozókat, szolgáltatókat, az önkormányzatok képviselőit invitálták – történt meg.

A projekt eredményeként végül komoly, komplex fejlesztések valósulhattak meg az elnyert közel 28 millió forintból. Elkészült egy reprezentatív album a Bodrogról és annak természeti közegéről. Készült egy brossúra és egy tájékoztató füzet is – magyar és szlovák nyelven, angol nyelvű összefoglalóval – mindkettő többezer példányban. Mindemellett négy nyelvű honlapot is kifejlesztettek bodrogtura.eu és bodrogtura.com elérhetőséggel.

A program részeként kilenc pihenőt alakítottak ki a Bodrog mentén 2-2 garnitúra asztallal, székekkel és szemetessel. A pihenőkön információs táblákat is felállítottak, ahol több nyelven olvasható tájékoztató a Bodrogról, valamint a folyó térképe minden olyan információval, ami a vízitúrázóknak fontos lehet.

Hiánypótló mű

A projekt részeként elkészült egy térkép a teljes Bodrog folyóról is 5 ezer példányban, ez mindenképpen hiánypótló, hiszen soha korábban nem készült ilyen. (Illetve a 80-as években a magyar szakaszról, a mostanin viszont a szlovák terület is rajta van.) A térképen 50 objektumot: a nyomóskutaktól az orvosi rendelőkig tüntettek fel. A térképek a környék Tourinform irodáiban szerezhetők be, de a projekt említett honlapjáról is letölthetők.

– Bízunk benne, hogy hasznos, amit létrehoztunk, azaz segítségére lesznek a bodrogi vízitúralehetőség népszerűsítéséhez – mondta Molnár Antal. Hogy pillanatnyilag mennyien élnek a lehetőséggel, nem tudta megmondani, azt viszont igen, hogy csendes, természeti adottságokban páratlan területről van szó.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában