Helyi közélet

2011.09.28. 15:28

Uzsorázott a polgármester Gadnán?

Gadna - A gyanú szerint „boltocskázással” többszörözte meg a pénzét Gadna első embere.

Gadna - A gyanú szerint „boltocskázással” többszörözte meg a pénzét Gadna első embere.Az otthonában tartott házkutatás után uzsora-bűncselekmény alapos gyanújával a rendőrség őrizetbe vette Lakatos Dezső gadnai polgármestert és feleségét, valamint indítványt tett előzetes letartóztatásba helyezésük kezdeményezésére. Az alapos gyanú szerint a polgármester – kihasználva, hogy a túlnyomórészt romák lakta faluban a sorozatos betörések miatt már évekkel ezelőtt bezárták az utolsó élelmiszerüzletet is – „boltocskázásba” kezdett. Ehhez sem engedéllyel, sem a szükséges iskolai végzettséggel nem rendelkeztek.

A polgármester és neje lakásán üzemeltette az illegális boltot, ahol a raktáráruházakban, hipermarketekben beszerzett holmit árulták a szokásos ár két-háromszorosáért, valamint hasonló kamatra készpénzt is kölcsönöztek. A busás kamatra nyújtott hitelt – aminek összegét egy kockás füzetben akkurátusan vezették – aztán szociálissegély- és családipótlék-osztás idején fizettették vissza ügyfeleikkel, és ha valaki ódzkodott, azt megveretéssel fenyegették meg.

A rendőrségi adatok szerint egy csomag 490 forintos dohányt 1500 forintért, egy 20 dekás pakk – amúgy kétszáz forintért megvehető – párizsit 900 forintért, a háromszáz forintos kenyeret dupla áron kínálták az üzletben.

Lakatos Dezsőt először egy 2008-ban tartott időközi helyhatósági választáson, elsöprő aránnyal tette polgármesterévé a település, miután a korábbi képviselő-testület feloszlatta magát. Információink szerint a rendőrségi nyomozás további károsultak és esetleges gyanúsítottak, bizonyítékok felkutatásával tovább folyik.

Az Encsi Rendőrkapitányság területén ez volt a második uzsorásfogás, korábban augusztusban egy kázsmárki asszonyt és fiát helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság hasonló ügyben.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában