2012.04.20. 09:15
Szeressük a maradékot!
Miskolc - Felmérések szerint a háztartások fele azért dob ki élelmiszert, mert túl sokat főztek. Pedig a maradékokból elsőrangú fogásokat lehet készíteni! Ráadásul egy csomó pénzt is megspórolhatunk.
Miskolc - Felmérések szerint a háztartások fele azért dob ki élelmiszert, mert túl sokat főztek. Pedig a maradékokból elsőrangú fogásokat lehet készíteni! Ráadásul egy csomó pénzt is megspórolhatunk.
Tegye el és használja fel a maradékot, varázsoljon belőle új fogást!
A maradékokat adagonként tegye el dobozokba. Ha pár napon belül nem fogy el, fagyassza le!
A legtöbb, hűtőbe tett maradékot 3-4 napon belül fel kell használni.
Újramelegítéskor legalább 75°C-ra forrósítsa fel.
A legkisebb maradékot is össze lehet turmixolni a kisbabának vagy gyerekadagként tálalni másnap.
Elképesztő, hány fogás készíthető egy csirkéből: ha csirkesült van vasárnap, a maradékból remek rízseshúst készíthetünk, vagy szendvicsbe tehetjük. Ha van ideje, a csontokat megfőzheti húslevesnek.
Könnyen készíthetünk leveseket a maradékokból. A maradék húsból és zöldségből készíthetünk húslevest. Ezt fagyasszuk le jégkocka-tartóban, és használjuk kis adagonként.
Ugyanezt tehetjük az üveg alján megmaradt sörrel és borral: a kis kockákra fagyasztott darabkák jól jönnek később szószok és raguk főzésekor.
A maradék zöldséget turmixolva tésztaszószhoz is felhasználhatjuk.
A megszáradt kenyérből készítsünk kenyérkockát. Feldarabolás után tegyük a sütőbe barnulásig. Légmentes dobozban öt napig eláll, de le is lehet fagyasztani.
A száraz kenyeret le is turmixolhatjuk, így házi zsemlemorzsát kapunk.
A megszáradt kekszeket és süteményeket is felapríthatjuk turmixgéppel. Ezek jó adalékok mindenféle édességhez, pudinghoz.
Ha lehet, hogy megmarad a saláta egy része, akkor az öntetet mindenki a saját tányérján adja csak hozzá. Öntet nélkül ugyanis sokkal tovább eláll a saláta. Másnap használhatjuk köretként, vagy kerülhet szendvicsbe.
Étteremből is mindig vigyük haza a maradékot!
Forrás: Életet az ételnek!