Helyi közélet

2013.01.09. 15:17

„Hogy a technika mire nem képes manapság, bámulatos, ugye?”

Miskolc - Franciska is nagyon örül, hogy Shiegó megkereste. A japán férfinak lapunk segített, hogy megtalálja hajdani levelezőtársát.

Miskolc - Franciska is nagyon örül, hogy Shiegó megkereste. A japán férfinak lapunk segített, hogy megtalálja hajdani levelezőtársát.Már megtörtént az első levélváltás, „mindketten ámulunk és bámulunk még mindig...”, írta Kukola Franciska, vagyis most már Franciska Holm lapunknak annak kapcsán, hogy megtalálták egymást 50 évvel ezelőtti japán levelezőtársával.

Lapunkat nemrégiben azzal a kéréssel kereste meg az Amerikában élő japán Shiego Sakashita, hogy segítsünk neki megkeresni Franciskát, akivel fél évszázaddal ezelőtt – mindketten tinédzserek voltak akkor – levelezett. Néhány fotót tudott csak mellékelni leveléhez a 60-as évekből, s annyit tudott Franciskáról, hogy Miskolcon él.

Megismerhettük Shiegót is, aki elárulta, sok-sok levelezőtársa volt annak idején a világ minden tájáról, köztük a miskolci Franciska. Akkortájt az volt a vágya, hogy sokat utazzon, ez teljesült is. Üzletember lett, bejárta a világot, ma Amerikában dolgozik, és három gyermeket nevelt fel.

A történetéből cikk született, megjelenése után jelentkezett Franciska, akiről kiderült, ma már Dániában él, de nem felejtkezett el Shiegóról, és nagyon örült, hogy újra egymásra találtak.

Levelezőtársak világszerte

– Egy magyar e-mail hívta fel a figyelmet a cikkükre – árulta el Franciska, honnan tudta meg olyan hamar (a cikk internetes portálunkon való megjelenésének estéjén), hogy keressük. Mint mondja, élnek még rokonai Miskolcon, egy nagybátyja, neki már ő küldte el a cikket Dániából. Megtudjuk azt is, hogy igaza volt annak az olvasónknak, aki a bonyhádi gimnázium évkönyvében fedezte fel az 1965-ben érettségizettek között a nevét, valóban ott végzett, s készül is 50 éves érettségi találkozójukra.

Franciska elmúlt 50 évének története nem kevésbé izgalmas, mint Shiegóé. Angol-német szakon végzett, mindig nagyon érdekelték a nyelvek, ezért szeretett ő is levelezni. Neki is sok levelezőtársa volt világszerte, egyes esetekben baráti kapcsolatok is kialakultak. Majdnem 50 éve tartja a kapcsolatot Cocky-val Hollandiából, Machikoval, aki japán, de Amsterdamban él, s éppen a nyáron készül hozzájuk látogatóba. A legkülönlegesebb levelezőtársa azonban egy dán fiatalember volt.

2006, Japán

– Több éves buzgó levelezés és számtalan találkozás (az NDK-ban, Magyarországon, Dániában) után nem tudtam/ akartam ellenállni Ámor nyilainak, és 1975-ben összeesküdtünk. Azóta élek boldog családi életet Koppenhága mellett. Két kisunokánk megérkezése mindezek betetőzése – meséli Franciska. Hozzáfűzi, férjével is ugyanazon – Amity nevű – japán levelezőtárs-kereső újságon keresztül ismerkedett meg mint Shiegóval. 2006-ban Japánban járt a férjével, s előzőleg felvette a kapcsolatot az újsággal. Kiderült, a szerkesztő időközben meghalt, a felesége pedig súlyos beteg volt, így nem tudott velük találkozni.

– A tokiói hotelben azonban egy üdvözlőlevél várt minket, amelyben a hölgy sikeres ottlétet kívánt egy kis selyemkendő kíséretében – írja Franciska és megjegyzi, Japán egészen speciális helyet foglal el a szívükben azóta is. Ezt csak tetőzi Shiego mostani levele.

– Hogy a technika mire nem képes manapság, bámulatos, ugye? – zárja levelét Franciska.

ÉM-HM


Miskolc – Shiego Sakashita 50 év után keresi hajdani levelezőtársát, a miskolci Franciskát.

Miskolc - Egy japán férfi kérte, segítsük megkeresni 50 évvel ezelőtti miskolci levelezőtársát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában