Helyi közélet

2013.01.29. 18:41

Nem építenek, megtartják

Sátoraljaújhely - Sátoraljaújhelyen az állagmegóvás a legfőbb cél.

Sátoraljaújhely - Sátoraljaújhelyen az állagmegóvás a legfőbb cél.A Füzéri vár több mint egymilliárd forintból újul meg szinte teljesen, a Regéci vár felújítására is jelentős pénz jut, a komlóskaiak is szeretnék ismét felépíteni a várukat. A Sátoraljaújhelyi vár esetében azonban nincsenek ilyen tervei a városnak.

Anakronisztikus

– A mi esetünkben szerintem anakronisztikus lenne a vár újjáépítése, több szempontból is – mondja Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. – Egyrészt azért, mert nem látjuk értelmét, hogy egy valamikor lerombolt várat ismét eredeti pompájában mutassunk meg, mert megítélésünk szerint nem ennek van most az ideje. Másrészt pedig a mi esetünk speciális ebből a szempontból, mert még ha lenne ilyen szándékunk, akkor sem tudnánk, milyenre építsük, hiszen egyetlen korabeli leírás vagy ábrázolás nem maradt a várról. jelen pillanatban arra törekszünk, hogy a IV. Béla korában a Tatárjárást követően épült vár minél teljesebb alaprajza a felszínre kerüljön, és emellett arra szeretnénk áldozni, hogy az előkerült falrészek állagmegóvása megtörténjen. Ehhez is pénz kell ugyan, de korántsem akkora, mint egy monumentális beruházáshoz. Szerencsére az újhelyi vár ilyen töredékes állapotában is Sátoraljaújhely turistacsalogató látványosságának bizonyul.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában