Helyi közélet

2013.03.25. 14:57

Ki folytatja a mesterséget?

Miskolc, Forró - Egyes szakmák mesterei nem tudják majd kinek átadni szaktudásukat.

Miskolc, Forró - Egyes szakmák mesterei nem tudják majd kinek átadni szaktudásukat.Úgy tűnik, egyes szakmák néhány év múlva teljesen kihalhatnak. És nem csak azért, mert a fiatalokat csak a jól fizető, külföldön is keresett mesterségek érdekli, hanem azért is, mert lassan nem lesz érdemes megjavíttatni régi bútorainkat, háztartási gépeinket.

A Forrón élő és dolgozó Bujnóczki András kárpitos mester arról számolt be, hogy 7 éve nem jelentkezett senki a megyéből kárpitos mestervizsgára, a kárpitos képzés pedig megszűnt a megyében a jelentkezők hiánya miatt. Pedig korábban Encsen és Miskolcon is el lehetett sajátítani ennek a hasznos mesterségnek a fortélyait. De ez mind nem elég, kárpitosokat még átképző tanfolyamokon sem képeznek, tette hozzá.

Nem lesz kárpitos

A szakember szerint ennek az lesz a következménye, hogy idővel nem lesz, aki megjavítsa a kanapékat, székeket és foteleket. Az emberek arra kényszerülnek majd, hogy ha tönkre megy valamelyik bútordarab, akkor vegyenek helyette újat. Szerinte az is baj, hogy manapság olcsón lehet bútorokat vásárolni. E mögött persze az van, hogy behozzák külföldről az olcsó, rossz minőségű alapanyagból készült árut, és ez sokszor olcsóbb, mintha a régi, de jó minőségű anyagokból készült garnitúránkat újíttatnánk föl. És van még egy probléma: ahhoz, hogy valaki vállalkozásba kezdjen, minimum fél millió forintra van szüksége, hiszen a kárpitos szakma kellékei nem olcsók, sorolta a szakember.

A Miskolcon élő Hadházi László televízió- és videotechnikai műszerész és mestervizsgaelnök, de szerinte ez a szakma már meghalt. Ő is váltott, most gépjármű-elektrotechnikával foglalkozik. Az ő tapasztalata az, hogy az iskolába beiratkozó sok-sok diák közül kevesen vannak, akik valóban tanulni akarnak, és valóban érdekli őket a szakma. Úgy véli: aki egy kicsit is szorgalmasabb, inkább nyelvet tanul, és kimegy külföldre dolgozni, mert ott sokkal többet lehet keresni, mint itthon. A magyar vállalkozásoknak ugyanis olyan sok pénzt kell befizetniük egy-egy dolgozójuk után, hogy a magasabb bért nem tudják kitermelni.

Szünetelő képzések

Vajon miért nem választanak bizonyos szakmákat a fiatalok, és mi lenne erre a megoldás? – kérdeztük Nagy Róberttől, a Diósgyőr-vasgyári Szakképző Iskola igazgatóhelyettesétől, aki jelezte: egyes szakmákra, mint például a hegesztőre 4-5-szörös a túljelentkezés, viszont kárpitosnak vagy szerkezetlakatosnak nem akar tanulni senki, így ezeket a képzéseket egyelőre szüneteltetik. Megtudjuk: a diákok ma olyan szakmákat akarnak elsajátítani, amivel külföldön is szép pénzt lehet keresni. De az is hat rájuk, hogy a közvélekedés mely szakmákat tartja népszerűnek.

Nagy Róbert szerint mindennek az lesz a következménye, hogy egyes szakmákban szakemberhiány mutatkozik majd. Ösztöndíjakkal ugyan lehetne segíteni ezen, de mire a gazdaság észreveszi a hiányt, már késő, hiszen a képzési idő is legalább 3 év. Hozzátette: a 3 éves szakképzés visszaállítása valószínűleg segít a szakemberhiányon is, hiszen azok a fiatalok, akik tanulni nem szeretnek, de dolgozni igen, már az első évben megismerkednek későbbi mesterségükkel. Ha pedig ezt megkedvelik, akkor ez átlendítheti őket az iskolai nehézségeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában