2014.07.02. 12:29
Fagyi: van, aki Forrón szereti
Forró - A jó fagyi hagyományos recept alapján készül, és nem spórolnak ki belőle semmit.
Forró - A jó fagyi hagyományos recept alapján készül, és nem spórolnak ki belőle semmit. „Egyen Forrón fagylaltot!” Még mindig él a mondás megyeszerte, ami természetesen nem azt jelenti, hogy a fagylalt legyen forró, hanem azt, hogy aki Észak-Abaújba igyekszik, álljon meg néhány percre Forró községben, és kóstolja meg annak híres fagylaltját.
Mi a titka a nyári édességnek? Balajti László cukrászt, a cukrászda tulajdonosát kérdeztük. Az Észak-Magyarországnak elárulta, ő mindig a környék tejipari vállalatainak termékeit és az abaúji gazdák friss gyümölcseit használja fel a fagylaltkészítéshez. Régi receptek alapján dolgozik, és nem spórol ki semmilyen hozzávalót. Jelenleg 14-16 féle fagylalttal és 30-40 féle süteménnyel várják a vendégeket.
Balajti László málnafagyit ajánlott olvasóinknak, melyet bárki elkészíthet otthon is.
ÉM-HE
Forrói málnafagyi
Hozzávalók:
1 liter víz, 45 dkg kristálycukor, 2 citrom leve, 0,5 kg málnavelő
Elkészítése:
A hozzávalókat keverjük össze! Hagyjuk állni a hűtőben 3-4 óra hosszáig! Majd öntsük formákba, és tegyük a fagyasztóba 3-4 órára! Ha elkészült, tejszínhabbal, csokoládéval, friss gyümölcsökkel díszíthetjük.