2014.10.07. 17:19
Gomba módra nőtt a fesztivál Bükkszentkereszten
Bükkszentkereszt - Számtalan gombafajta él a Bükkben, ezekből kaphatnak ízelítőt, akik kilátogatnak hétvégén Bükkszentkeresztre.
Bükkszentkereszt - Számtalan gombafajta él a Bükkben, ezekből kaphatnak ízelítőt, akik kilátogatnak hétvégén Bükkszentkeresztre.
Immár 11. alkalommal rendezik meg a bükki településen a Bükkszentkereszti Gombanapokat. A 2003-ban útjára indított rendezvény még csak a helyieknek volt érdekes, akkoriban a település éttermének udvarán elfértek a látogatók.
Egyre bővülnek
Mára kinőtte magát a fesztivál, és hogy stílusos legyek, azóta gombamód megszaporodtak a látogatók is. Ezért a fesztiválhelyszínt is bővíteni kellett, Bükkszentkereszt szinte egész területén lesznek programok, vásár, előadások, kiállítás, főzőverseny.
És, ha már a gomba a főszereplő, akkor a főzőverseny sem maradhat el, hogy a vendégek megkóstolják ezt az egészséges ételt. Palla Melinda főszervező szerint ugyanis köztudott, hogy a gomba jó hatással van az agyműködésre. Mert hogy ez is fontos, hiszen mára Bükkszentkereszt az egészségmegőrzés egyik kiemelt központja, gondoljunk csak Szabó Gyuri bácsira, a füvesemberre.
Mit kóstolhatnak?
De visszatérve a gombához: a vendégek kóstolhatnak majd – többek között – tinórut, szentmihályit és pöfeteget. És megismerkedhetnek majd ennek a se nem állat, se nem növénynek a különböző elkészítési módjaival is, hiszen a fesztiválon lesz gombafasírt, gombapörkölt és sok-sok gombás különlegesség.
ÉM-NSZR
Recept - Karácsonyi gombaleves
Hozzávalók:
Elkészítése:
A körülbelül 2 liter langyos vízben főni tesszük az előzőleg megmosott szárított és összevagdalt gombát, azonos időben a káposztát is. Forrás után beletesszük a füstölt kolbászt, sót és a felsorolt többi fűszerrel ízesítjük. Ha megfőtt a káposzta és a gomba, akkor habarjuk be a levest. Többször meg kell keverni: az aludttej, tejföl ne csomósodjon meg.