Helyi közélet

2014.10.07. 17:19

Gomba módra nőtt a fesztivál Bükkszentkereszten

Bükkszentkereszt - Számtalan gombafajta él a Bükkben, ezekből kaphatnak ízelítőt, akik kilátogatnak hétvégén Bükkszentkeresztre.

Bükkszentkereszt - Számtalan gombafajta él a Bükkben, ezekből kaphatnak ízelítőt, akik kilátogatnak hétvégén Bükkszentkeresztre.

Immár 11. alkalommal rendezik meg a bükki településen a Bükkszentkereszti Gombanapokat. A 2003-ban útjára indított rendezvény még csak a helyieknek volt érdekes, akkoriban a település éttermének udvarán elfértek a látogatók.

Egyre bővülnek

Mára kinőtte magát a fesztivál, és hogy stílusos legyek, azóta gombamód megszaporodtak a látogatók is. Ezért a fesztiválhelyszínt is bővíteni kellett, Bükkszentkereszt szinte egész területén lesznek programok, vásár, előadások, kiállítás, főzőverseny.

És, ha már a gomba a főszereplő, akkor a főzőverseny sem maradhat el, hogy a vendégek megkóstolják ezt az egészséges ételt. Palla Melinda főszervező szerint ugyanis köztudott, hogy a gomba jó hatással van az agyműködésre. Mert hogy ez is fontos, hiszen mára Bükkszentkereszt az egészségmegőrzés egyik kiemelt központja, gondoljunk csak Szabó Gyuri bácsira, a füvesemberre.

Mit kóstolhatnak?

De visszatérve a gombához: a vendégek kóstolhatnak majd – többek között – tinórut, szentmihályit és pöfeteget. És megismerkedhetnek majd ennek a se nem állat, se nem növénynek a különböző elkészítési módjaival is, hiszen a fesztiválon lesz gombafasírt, gombapörkölt és sok-sok gombás különlegesség.

ÉM-NSZR


Recept - Karácsonyi gombaleves

Hozzávalók:

  • 1 marék szárított gomba (tinóru),
  • egy marék savanyú káposzta,
  • 20 dkg füstölt kolbász (kizárólag házi kolbász!)
  • 0,5 l savanyú tej (aludttej),
  • 2-3 dl tejfel a habaráshoz,
  • kávéskanál fekete bors,
  • pici köménymag,
  • majoránna,
  • babérlevél, s
  • ó (kevés, mert a füstölt kolbász is sós)
  • 2 evőkanál sima liszt a habaráshoz.

  • Elkészítése:

    A körülbelül 2 liter langyos vízben főni tesszük az előzőleg megmosott szárított és összevagdalt gombát, azonos időben a káposztát is. Forrás után beletesszük a füstölt kolbászt, sót és a felsorolt többi fűszerrel ízesítjük. Ha megfőtt a káposzta és a gomba, akkor habarjuk be a levest. Többször meg kell keverni: az aludttej, tejföl ne csomósodjon meg.

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában