Helyi közélet

2015.03.10. 12:00

Miskolci költségvetés: több jut közbiztonságra az idén

Miskolc - A miskolci költségvetés sarokszámai: 24 milliárd forint bevétel és 25 milliárd forint kiadás.

Miskolc - A miskolci költségvetés sarokszámai: 24 milliárd forint bevétel és 25 milliárd forint kiadás.Csütörtökön kerül a miskolci képviselők elé a város idei költségvetése. Akkor kell majd dönteniük arról, hogy elfogadják-e a büdzsétervezetet, azaz a 24 milliárd forintban megállapított bevételt és a 25 milliárd forintra tervezett kiadást, illetve a különböző városi feladatokhoz rendelt számokat.

A tervezetből kiolvasható, hogy városüzemeltetési feladatokra 3,3 milliárd forintot költene idén a város. Itt új feladatként jelenik meg például a Miskolctapolcai Strandfürdő működési támogatása. A szociális ágazatnak az idén 1,2 milliárd forinttal többet szánna a város, mint tavaly, így összességében 3 milliárd 883 millió forintot javasol ezen feladatokra a költségvetés. A nagyobb összeget a következőkkel indokolja: „…a tavaly bevezetett Salkaházi Sára Miskolc program ez évben is folytatódik bővített formában.”

Oktatás, kultúra, sport

Az oktatásra is 78 millió forinttal többet szán idén a város, így 5 milliárd 162 millió forint lesz ezen feladatokra. A kulturális, közművelődési, művészeti területre is többet költene Miskolc az idén, mint tavaly. A tervezet 131 millió forinttal nagyobb összeget javasol, azaz 2 milliárd 899 millió forintot.

A tervezetből az is kiolvasható, hogy a sporttal kapcsolatos feladatokra, sportrendezvényekre, támogatásokra viszont ugyanannyi jut, mint tavaly.

Soós Attila, a Fidesz-KDNP frakciószóvivője már korábban bejelentette, hogy a költségvetésben kiemelt tétel lesz a közbiztonságra szánt összeg. Akkor még pontos számot nem tudott mondani, de a tervezetben valóban prioritásként szerepel. Ezen célokra összességében 540 millió forintot szánna a város, ami 127 millió forinttal több az elmúlt évihez képest.

A fejlesztések esetében alacsonyabb összeget írt ki az önkormányzat, de ezt azzal indokolják, hogy az új EU költségvetési ciklusnak most van a fordulópontja. „Miskolc az új periódusban 35,26 milliárd forint fejlesztési forrással rendelkezik, jelenleg még az új program tervezése zajlik, s a projektek évenkénti ütemezésére a költségvetés elfogadását követően kerül majd sor.

Ingatlanok vásárlása

„A pályázatok egy része már az év második felében, illetve döntően a 2016-os évtől kezdődően indulhat el” – olvasható az előterjesztésben.

A beruházások kapcsán azt írja az előterjesztő, hogy az elmúlt néhány évben elindult fejlesztések – például a Miskolc város ivóvízellátás biztonságának javítása, szenny­vízcsatorna hálózatának bővítése, városi villamosvasút fejlesztése, Fűtőmű Scienc­e Múzeum létrehozása – az idén is folytatódnak. Valamint a Miskolctapolcai Strandfürdő és környezete fejlesztése is kiemelt projektje lesz az önkormányzatnak.

A büdzsétervezetből azt is kiolvashatjuk, hogy a korábbi évekhez képest magasabb összeget biztosítana a költségvetés olyan ingatlanok megszerzésére és fejlesztésére, melyhez várospolitikai szempontból kiemelt érdeke fűződik, illetve itt említik meg azt is, hogy tovább folytatódik a nyomortelepek felszámolása Miskolcon.

ÉM-NSZR

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában