2016.02.12. 13:05
Csütörtökön még torkoskodtunk, péntektől húsvétig jöhet a böjt
Miskolc - Néphagyományból gasztronómiai eseménnyé vált mára a torkos csütörtök.
Miskolc - Néphagyományból gasztronómiai eseménnyé vált mára a torkos csütörtök.
A magyar néphagyomány egyik kiemelt jelentőségű időszaka a farsang, illetve az utána következő, húsvétig tartó időszak, amely számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a „farsang farkát” jelölő három jeles nap, a húshagyókedd, a hamvazószerda és a torkos csütörtök.
Az egyik ilyen népszokás felelevenítésével, a hamvazószerdát követő torkos csütörtök újjáélesztésével szeretné a Magyar Turizmus Zrt. immár tizenegyedik éve ráirányítani a figyelmet a gasztronómiai hagyományok csodás tárházára.
Kötelező volt az evés
Mint ismert, torkos csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazószerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás „kötelező” volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.
Ma már tehát a torkos csütörtök a várva várt nap, amikor mindenki féláron próbálhatja ki a magyar vagy akár a nemzetközi gasztronómia remekeit a csatlakozott éttermek bármelyikében, köztük tucatnyi miskolciban is.
A Szinva terasz környékén sétálva találkoztunk Sándorral és Évával, akik épp a Piroska Csárdából jöttek ki. Mint mondják, a közelben van a munkahelyük és mindennap ide jönnek ebédelni, de ezen a napon délután is eljöttek még egyszer, hogy a jelentős kedvezményt kihasználva megkóstoljanak másféle ételeket is.
„Elégedettek voltunk, és azt gondolom, máskor is eljövünk majd ide enni – mondta Sándor. – Megjegyzem, hogy én az étterem alapárait sem tartom elrugaszkodottnak”.
Vonzó volt a félár
Másik megszólítottunk egy társasággal jött ki a néhány méterrel odébb lévő Lokalista Bisztróból. Gyulának – lévén vendéglátós a múltja – szakmai véleménye is volt: „Szerintem ez a nap nagyon jó alkalom arra, hogy az éttermet keresők féláron keressenek maguknak akár új törzshelyet, vagy arra is, hogy visszatérjenek kedvenc éttermeik egyikébe, és ott újfajta ételeket, ízeket fedezzenek fel. A vendéglátósok sem járnak rosszul, hiszen ilyenkor tényleg magukhoz lehet édesgetni a vendégkört”.