2016.02.07. 13:38
Miskolcra a gyümölcskocsonya rímelt
Miskolc - Habos, gyümölcsös, csokoládés. Nem is kell ennél több egy jó tortához. És ha ez a három összetevő megfelelő arányban találkozik, akkor nem kizárt, hogy egy díjnyertes sütemény születik.
Miskolc - Habos, gyümölcsös, csokoládés. Nem is kell ennél több egy jó tortához. És ha ez a három összetevő megfelelő arányban találkozik, akkor nem kizárt, hogy egy díjnyertes sütemény születik.Így történt ez a miskolci Kocsonya Farsangon, ahol az idén újra kihirdették Miskolc tortáját. Ezúttal a miskolctapolcai Balajti Cukrászda kreációja, a tavaszváró gyümölcskocsonyás joghurttorta nyerte el a kitüntető címet. A többrétegű édesség receptjét Balajti László, a cukrászda tulajdonosa meg is osztotta olvasóinkkal. Azt is elárulta, pénztárcakímélő édességről van szó, és igyekeztek úgy kitalálni ezt a tortát, hogy minden alapanyag könnyen beszerezhető legyen hozzá, valamint otthon bármelyik háziasszony elkészíthesse. De ha valaki nem akar a sütéssel fáradni, a Balajti Cukrászdában és a Miskolc Caféban megkóstolhatja.
Csaknem egy hete
„Az alapja egy diós linzertészta, erre jön az erdei gyümölcsökből készített kocsonya, majd a joghurttal felvert fehércsoki-krém és étcsokis tejszínkrém” – sorolta az összetevőket Balajti László.
„Szerettünk volna valamilyen tavaszi ízt is belecsempészni az édességbe, ezért lett gyümölcsös. De kikötés volt, hogy a Miskolc környéki ízvilágnak is meg kell jelennie, erre – a mi tortánkban – a kocsonya rímelt” – fogalmazott. A tortát már csaknem egy hete árulják, és a cukrász szerint a savanykás ízvilág elnyerte a vendégek tetszését.
Elsőként Rózsa presszó
A Balajti Cukrászda üvegvitrinjeiben számos ínycsiklandó torta sorakozik. Köztük olyanok is, amelyek régi családi recept alapján készültek. A Balajti név ugyanis nem ismeretlen a cukrászvilágban, de a vendégek körében sem, hiszen az ő esetükben cukrászdinasztiáról beszélhetünk. László büszkén mesélt arról, hogy nagyszülei a háború előtt Hatvanban nyitották meg első üzletüket Rózsa presszó néven. „Népszerű hely volt, a művészvilág színe-java odajárt. Majd Mezőcsátra, később Encsre került a család, ez utóbbi cukrászdánk a mai napig üzemel” – sorolta.
A több évtized alatt pedig a saját receptek is gyűltek, egyik ilyen a házi krémes, ami negyvenéves recept alapján készül ma is. László annyit elárult, a krém nem puding benne, hanem hagyományosan tejből, lisztből, tojásból készül, és vaníliarúd kerül bele. De büszke a cukrászda által kitalált túrótortára, a kráter névre hallgató süteményükre is. Persze több évtized cukrászatban eltöltött év után az ember kicsit ráunhat az édes ízekre, talán ezért van az, hogy Lászlónak a pogácsa a kedvence, de mellé jöhet túrós rétes vagy éppen a reszelt túrós is.
Házi süti mindenhol
A cukrász a sütemények mellett elismerően mesélt édesanyja házi sütijeiről is.
„Számomra édesanyám és nagymamám otthon sütött édességeinek nincs párja. De a cukrászdáinkban is igyekszünk házi sütit kínálni, igazi lakodalmas ízeket. Két-, háromféle mindig van a kínálatban” – válaszolta.