2018.03.26. 16:24
Bükki termék nemzeti parki védjeggyel
Miskolc - Többtucatnyi helyi értékünk kapta meg a Nemzeti Parki Termék Védjegyet.
Miskolc - Többtucatnyi helyi értékünk kapta meg a Nemzeti Parki Termék Védjegyet.
Szörpök, lekvárok, szirupok, sajtok, pácolt fürjtojás, kekszformázó, madáretető, turistapark, erdei kemping… Csak néhány azon – a Bükki Nemzeti Parkban termett, készített vagy megtalálható – termék és szolgáltatás közül, amelyek szombat óta viselik a Nemzeti Parki Termék Védjegyet. (A termelők és termékek névsora mellékelt írásunkban megtalálható – a szerk.)
A megbecsülés érdekében
Az arra érdemeseknek Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője társaságában Miskolcon adta át igazoló oklevelet dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.
A szaktárca vezetője elöljáróban megjegyezte, hogy országosan immár közel ezer élelmiszer, szálloda és vendéglátóhely, kézműves termék büszkélkedhet nemzeti parki védjeggyel.
„A természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő gazdálkodók, vállalkozók támogatására, eladásra szánt termékeik megbecsülésének növelésére, piaci lehetőségeik bővítésére kezdeményezte a Nemzeti Parki Termék Védjegy bevezetését a minisztérium” – idézte fel az előzményeket.
Termelők és szolgáltatók
A védjegyrendszer céljáról szólva dr. Fazekas Sándor kifejtette: az országos programmá bővült kezdeményezéssel a nemzeti parkok védett területein gazdálkodókat próbálják segíteni, termékeik eladhatóságát növelni és piaci lehetőségeiket bővíteni, hozzátéve: a védjegy használatát szolgáltatók, termelők egyaránt elnyerhetik a nemzeti parki igazgatóságok kiírásai alapján.
Az előzményekről azt is érdemes tudni, hogy dr. Fazekas Sándor a védjegyrendszer ismertségének növelése érdekében tavaly tavasszal egy éven át tartó promóciós és marketingkörút szervezését kezdeményezte.
Ennek keretében Miskolcon, a Bükki Nemzeti Park területén tizenöt korábbi és új védjegyfelhasználó kapta meg az igazoló oklevelet.
Egyre több a védjegyes
Rácz András, a minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára a szakmai találkozón kiemelte, hogy az ország tíz nemzeti parki területén a védjeggyel rendelkezők száma folyamatosan emelkedik.
A termékek között szalámikat, kolbászokat, mézeket, lekvárokat, pálinkákat, borokat, söröket, szörpöket, sajtokat, valamint szálláshelyeket és ökoturisztikai attrakciókat is felsorolt a politikus.
„A védjegy jogosultjává – a természetes személyektől egészen a nagy agrárvállalkozásokig – olyan szereplők válhatnak, akik tevékenységüket védett természeti területen vagy Natura 2000 területen végzik” – hangsúlyozta. Ugyancsak feltétel, hogy az előállított termékek elsősorban helyi nyersanyagokból készüljenek, és ne tartalmazzanak táj- vagy termőhelyidegen növényi és állati származékokat.
Tájjellegű sajátosságok
Az elismerő címre pályázó termékekkel kapcsolatosan alapvető elvárás, hogy elsősorban helyi nyersanyagokból készüljenek. Kiemelt szempont, hogy a termék minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálja a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait, továbbá a pályázó tevékenységét a helyi hagyományokra és helyi sajátosságokra, a térség munkaerő kínálatára alapozva végezze. Természetesen elengedhetetlen, hogy a termék, szolgáltatás megfeleljen a hazai és európai uniós követelményeknek, és illeszkedjen a fenntartható fejlődés elvéhez.
A Bükki Nemzeti Park új védjegyes termelői, termékei