2019.06.01. 08:00
Az egyik legegészségesebb gyümölcs
Az eper segít megőrizni a szív egészségét, memóriánk frissességét.
Földi eper
Kutatók szerint az eper az egyik legegészségesebb gyümölcs: már nyolc szem elfogyasztásával több C-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, mintha megennénk egy narancsot. Ez az adag feleannyi cukrot tartalmaz, mint egy alma, harmadannyi kalóriát, mint egy banán, és több rost van benne, mint a körtében.
Szívbarát gyümölcs
Az eper fogyasztása segíthet megelőzni bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Egy diétás étrendbe illesztve a gyümölcs segíthet megelőzni a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását, csökkenti a vérnyomást. A gyulladásokat is mérséklő antociántartalmának köszönhetően a szívinfarktus kockázatát is csökkenti.
Az eper rendszeres fogyasztása csökkenti a kor előrehaladtával nagyobb eséllyel kialakuló, szellemi leépüléssel járó betegségek kockázatát is.
Az eperben lévő flavonoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak, és a kutatók szerint segítenek ellensúlyozni a stressz okozta negatív folyamatokat az agyban, illetve a korral járó memóriavesztés mértékét is csökkenteni tudják.