2019.10.14. 17:00
Ételspecialisták főztek versenyben a Bükkben
Ízletes gombás ételeket készítenek minden évben Bükkszentkereszten.
Csirkemájas gombaragu
Forrás: Shutterstock
A múlt hétvégén a 16. Bükkszentkereszti Gombanapokon jártunk, ahol megismerkedtünk a település színfoltjával, a helyi szlovák közösség tagjaival, akik rájuk jellemző specialitásokkal indultak a megmérettetésen. Emellett visszatérő baráti és munkatársi csoportokkal is beszélgettünk.
Messziről, még a Jászságból is érkeztek néhányan. Legtöbbjük számára a festői környezet és a rendezvény vidám hangulata annyira vonzó, hogy egyik évben sem hagynák ki szívesen a versenyt. Az alkalmon gombatúrákat is szerveztek, ahol a látogatók megismerkedhettek az erdőben élő ehető gombafajtákkal. A belőlük elkészíthető változatos ételek ősszel különösen kedveltek.
Frissen szedett gombából
A Bükkszentkereszti Szlovák Hagyományőrző Klub sátránál már rotyogott a jó illatú májas ragu, és a belevaló gombaarzenált is megtekinthettük.
– Mi a helyi szlovák önkormányzatot képviseljük, hagyományőrző klubunk is működik Bükkszentkereszten. A gombafesztivál is egy régi hagyomány a községben, amit a környéken már ismernek a baráti csoportok, a fiatalabbak és idősebbek. Szívesen jöttünk, és a főzőverseny egy kis megmérettetés egyben. Nagyokat lehet itt enni, jó zene van, és gyerekeknek is szerveztek programokat. Ma csirkemájas gombás ragu készült császárszalonna- és füstöltszalonna-alapon. Egyébként többféle gombát: csiperkét, kétféle laskagombát és az asszonyok által gyűjtött erdei tinórut használtunk. Az utóbbit frissen szedték, és ez a legízletesebb, ami különösen jó ízt ad a pörköltnek. A köret pedig polenta, egy szlovák étel – mondta Mátrainé Erdődi Valéria, a Bükkszentkereszti Szlovák Hagyományőrző Klub tagja.
Csirkemájas gombás ragu
Hozzávalók: 4 fő részére
50 dkg csirkemáj
20 dkg gomba
10 dkg füstölt szalonna
5 dkg bacon
1 nagy fej vöröshagyma
1 kápia paprika
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 evőkanál majoránna
3 dl olaj, vagy zsír
fűszerpaprika, só, bors, ízlés szerint
Elkészítés:
Olajon, vagy zsíron üvegesre pirítjuk a taréjos formára összevágott szalonnákat. Beletesszük a bacont, és amikor ez jól lesült mindkettő, kiszedjük a szalonnataréjokat. Ezt követően a zsíros alapba beleszórjuk a hagymát és megpirítjuk, majd a karikára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, kápia paprikát. Utána hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a legvégén pedig a csirkemájat és az egészet megfűszerezzük. Sót viszont már csak a készételre teszünk, nehogy megkeményedjen a máj. Amikor ez szépen összesül, remek íze van, és a tetejére tesszük a szalonnataréjt.