győztes

2020.06.06. 08:30

Lerajzolta, milyen volt otthon

Réka nyerte meg a városi rajzpályázatot, családi pizza volt a jutalom.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Nyúl Réka, 6. osztályos tanuló lett a Maradj otthon! rajzpályázat nyertese a felsősök kategóriájában. A pályázatot az encsi önkormányzat írta ki, hogy a gyerekek színes rajzokkal mesélhessék el, hogyan telnek a járvány miatti, otthon töltött hetek, hónapok. Réka az encsi Szent László Katolikus Általános Iskola és AMI diákja, de már óvodásként is nagyon érdekelte a rajzolás.

– Hároméves voltam, amikor mindig megkértem az apukámat vagy nagyit, hogy rajzoljanak nekem valamit. Nagyon tetszettek ezek a rajzok, de akkor én még nem tudtam szépen rajzolni. Csak később derült ki, hogy nekem is van tehetségem hozzá. Már óvodáskoromban is nyertem egy rajzpályázaton, oda apa küldte be a munkámat. Igazából a mostani a második alkalom, hogy rajzpályázaton nyerek. Lesz egy újabb, arról kell majd rajzolni, hogy mi, gyerekek hogyan szeretnénk látni a rendőröket. Szerintem ezt a rendőrség hirdette meg. Itt, Encsen is szoktam látni rend­őröket munka közben, ahogy igazoltatják a sofőröket és az embereket – mesélte Réka.

Tanulás, kertészkedés

Azzal folytatta, hogy az encsi pályázatra arról rajzolt, hogy mit csinált otthon a karantén alatt. Alkotását három részre osztotta. Az egyiken éppen tanult, a másikon kertészkedett, a harmadikon pedig szalonnát sütött a családdal.

– A tanulást azért örökítettem meg, mert most nem a megszokott formában folyt az oktatás. Nekem könnyebb volt így tanulni. A tantárgyak közül nagyon szeretem a környezetismeretet. A matek kicsit nehéz, de azért azt is megértettem. Ha valami nem megy, apa és nagyi is segít. Nagyi pedagógus. Csenyétén tanítja a gyerekeket, úgyhogy nekem is sokat segít a tanulásban. A kertészkedést azért örökítettem meg a rajzomon, mert van egy nagy kertünk, és apának sokszor segítek a növények gondozásában. Apa szereti a virágokat, de a veteményest is, úgyhogy van munka bőven. Olykor ültetek, de a dudvázásból is kiveszem a részem. A szalonnasütés pedig nagyon jó kikapcsolódás. Szeretem nagyon, mert akkor együtt ül a tűznél a család, és a végén megehetjük a finom szalonnát és zsíros kenyeret – sorolta Réka.

A legkedvesebb időtöltése azonban a rajzolás. Rajzaiból próbált rajzfilmszerű videót készíteni, csak mivel nem nagyon ért a technikához, ez még nem sikerült tökéletesen. Rajzolt már képregényt is, és írt izgalmas történeteket. Némelyik egészen jól sikerült, a többin még javítgatni kell. Réka elárulta, felnőttként filmkészítéssel szeretne majd foglalkozni.

Kiállítás lesz

A rajzpályázat nyereményét egyébként két önkormányzati dolgozó vitte neki haza. Oklevelet, ajándékokat és egy családi pizzát, amit örömmel fogyasztottak el közösen. Azt már Réka édesapja tette hozzá, hogy a pályázatra beküldött legszebb rajzokból kiállítást rendeznek majd Encsen.

Különleges családról van szó egyébként, az édesapa 10 éve egyedül neveli gyermekeit. Fia 16 éves, Réka lánya pedig 13.

(A borítóképen: Nyúl Réka)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában