ünnepség

2020.09.04. 20:30

Öt évig biztosan lesz bánya Bükkábrányban

Harmincöt évvel ezelőtt, a napokban kezdték meg a termelést a bükkábrányi bányában.

Tóth Balázs

Bükkábrány Társasági és országos kitüntetéseket is átadtak a Mátrai Erőmű bányásznapi ünnepségén pénteken Bükkábrányban. A megemlékezésen megkoszorúzták a bányász hősök emlékművét is. Mata Tibor, a bükkábrányi bánya igazgatója emlékeztetett arra, hogy a mostani a hetvenedik bányásznap és 35 éve kezdte meg működését az ábrányi külszíni bánya. Az idei év nem csak ezért különleges, hanem azért is, mert újra állami tulajdonba került a társaság és a koronavírus is befolyásolta a működést, de a bányásznapi szórakoztató programokat sem tartják meg. Bejelentette, 2025-ig a visontai és a bükkábrányi bánya is tovább működik.

Kóbor György, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke azt emelte ki, hogy a társaság 1994. után újra visszakerült az MVM tulajdonába. Köszönte a dolgozók helytállását, amivel az elmúlt időszakban áramot biztosítottak az ország számára. Oravecz Zsolt, a társaság vezérigazgatója egy családi örökségből származó szívlapátot adott át a helyi múzeum számára.

Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke pohárköszöntőjében gratulált a dolgozóknak és a kitüntetetteknek, s örömét fejezte ki a bányák tovább működtetése miatt. Mint mondta, ki kell használni a lehetőséget és ki kell próbálni a tiszta szén technológiát, amellyel később is folytatódhatna a bányászat. Bízik abban, hogy tovább él majd a megszokott munkaügyi kultúra, a kollektív szerződésre alapozva kiszámítható jövőt kínálva a dolgozóknak.

Az ünnepségen Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Zelnik Gyula, Kiváló Bányász kitüntetésben részesült dr. Dovrtel Gusztáv, Kiss László, Kucsera Béla Zoltán, Szabó Zsolt. A társaság legmagasabb kitüntetését, Heller László-díjat kapott Belkovics Achilles Dániel, Karnok István és Molnár István. Tizenhárman részesültek Céggyűrű elismerésben és tizenkilencen Lignitbányászatért oklevelet, egy munkatárs pedig Mátrai Erőműért Oklevelet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában