korszerűsítés

2021.01.07. 19:00

Eldönthetik, belevágnak-e

Hárommilliárd forintból folytatódik a távfűtés-korszerűsítési program.

Horváth Imre

Fotó: Bujdos Tibor

Újra lehetőség van a panelházak távfűtési rendszerének korszerűsítésére: az Innovációs és Technológiai Minisztérium által biztosított forrásból elinduló pályázat a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódva a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti és társasházi lakások fűtéskorszerűsítését támogatja. A lakóingatlanok energiahatékonyságának növelését, szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését eredményező beruházásokra ezúttal – országosan – 3 milliárd forint áll rendelkezésre. A programban márciustól lehet majd benyújtani a pályázatokat, de a dokumentumok már most elérhetők a kiíró ÉMI Építésügyi Minőségellen­őrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján.

Jó lehetőségnek tűnik

Az Észak megkeresésére a Miskolcon több társasház kezelését is végző Mikök társasházkezelője, Bíró Tamás elmondta, még nem ismerték meg a pályázat minden részletét, de mindenképpen tájékoztatják a lehetőségről a társasházakat.

– A távfűtési rendszerek korszerűsítése, cseréje meghaladja az itt élők anyagi lehetőségeit, ötvenszázalékos támogatottságú pályázatra pedig a régi panelprogramok kiírásában számíthattak csupán. Így ez mindenképpen egy jó lehetőség, persze

a pontos technikai paramétereket még meg kell ismernünk, hogy a lakóközösségek dönthessenek róla, megpályázzák-e a támogatást – mondta.

Már megnézte a kiírást, és a lakóközösséget is mihamarabb tájékoztatni fogja, mondta lapunknak az egyik avasi lakásszövetkezet elnöke. Hozzátette: a támogatás mértéke és célja nagyon jó, így csak a lakóközösségen múlik, hogy belevágnak-e.

Ez volt az előzmény

A minisztérium a jelenlegi felhívás előzményeként 2019 nyarán hirdette meg az okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztésére és radiátorcserére irányuló pályázati támogatási programot. A korábbi kiírásnak köszönhetően 321 társasházban, lakásszövetkezeti épületben összesen 26300 lakás fűtési rendszerének energetikai korszerűsítése kezdődhetett meg 2,46 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással. A program folytatásaként az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. közzétette a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódó új pályázati felhívást, amely a szabályozható fűtéssel ma még nem rendelkező 170 ezer lakás modernizálását viszi tovább.

A költségek fele

A vissza nem térítendő támogatás legfeljebb a beruházás elszámolható bruttó költségének felét fedezheti. A társasházak, lakásszövetkezetek minimum 150 ezer forintot, maximum 75 millió forintot nyerhetnek el fejlesztéseikre. Az egy lakásra eső támogatás nem haladhatja meg a 400 ezer forintot.

A pályázatokat elektronikusan, ügyfélkapus azonosítást követően, a pályázati portálon keresztül lehet majd benyújtani 2021. március 16. 10 órától a forrás kimerüléséig, de legkésőbb jövő augusztusig.

(A borítóképen: A távhővel fűtött házak problémája oldódhat meg)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában