kutyák rongálnak

2021.05.28. 18:30

Nem az állat az igazi felelős

A hatályos jogszabályok betartatásával csökkenteni lehetne az önsétáltató ebek számát.

Detzky Anna

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forrás: Olvasónk küldte

A város egyre több részén számolnak be olyan esetről, ahol vélhetően kutyák rongáltak meg parkoló autókat. Az állatvédők elképzelhetőnek tartják a dolgot, sőt sokuknak saját tapasztalata is van hasonlóról.

A gazda fizet a kárért

– Egy időben volt egy falka Lajkám, és minden héten jártam ki velük a hegyekbe – mesélte Kisfalvi Nyina, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) elnöke. – Pár hétre elutaztam, és addig anyukám etette őket. Ezalatt az autóm hátsó alumínium spoilerét és rendszámtábláját elkezdték leszedni a kutyák. Mérgesek voltak a kocsira, hogy nem vitte el őket kirándulni. Az ebek célja persze nem az, hogy megrongálják a gépkocsikat. Viszont valamilyen kulcsinger, például egy menekülő állat kiváltja náluk ezt a viselkedést. Csapatban különösen sok mindenre képesek, ahol mindig van egy falkavezér, akit követnek. A kóbor cicák etetése külterületen szintén problémás. Az Ifjúság útján a saját szememmel láttam, ahogy egy róka megdézsmálta a szabadon hagyott macskaeledelt. Ha sikerül befogni a randalírozó kutyákat, először azt kell tisztázni, hogy van-e bennük csip és ki a gazdájuk. Az illetőnek az okozott kárért felelősséget kell vállalnia.

A felelőtlen állattartók hibája, ha az utcán kószál a kutyájuk, vagy ivartalanítás hiányában növeli a kóborkák szaporulatát.

– Előfordult már, hogy minket is riasztottak kóbor kutyákhoz, amelyek macskát üldözve megrongáltak egy parkoló autót – idézte fel Lengyel Anita, a Tündérmajor Állatvédő Egyesület elnöke. – Hasznos lenne, ha a megyeszékhelyen több gyepmesteri telep is működne. Neveléssel és ivartalanítással a kutyák szökési kedvét bizonyos esetekben lehet csökkenteni. Viszont, ha a már kiszökött és talál magának egy falkát, egészen más viselkedésre számíthatunk tőle, mint otthon. Az igazán nagy gond az, hogy Miskolcon nagyon sok önsétáltató kutya van. Ezeket a gazdájuk, ahelyett, hogy pórázon sétálni vinné, egyszerűen kiengedi az utcára és megvárja, amíg magától hazajön. Jó lenne, ha elkezdenék büntetni és komolyan szankcionálni az ilyen eseteket.

Az országos helyzetre is rálátással bíró Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője az önkormányzati szabályozást hiányolja.

– Abszolút elképzelhetőnek tartom, hogy akár még otthonról elszökött gazdás kutyákban is beindul a vadászösztön, ha kószáló macskákat vagy akár nyestet látnak és nem törődnek a parkoló autókkal – fűzte hozzá Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány PR-munkatársa. – Ez nem csak a gépjárművekre, de a kutyákra, cicákra nézve is veszélyes. A motortérben melegedő macskákat akár még meg is nyúzhatja egy elindított autó. A kóbor macskák állománya nagyon hirtelen megszaporodhat, ha nem ivartalanítják, de az utcán etetik őket. Sok településen tilos közterületen kóbor állatokat etetni, amit a helyi önkormányzat rendeletben szabályozhat.

(A borítóképen: Schneider Kinga szerint az elszökött kutya vadászösztöne is beindul)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/millios-karokat-is-okozhatnak-a-kutyak-5486632/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában