kánikula

2021.06.24. 09:00

Árnyékban, sok folyadék

Itt az igazi nyár, de a nagy meleg az örömön túl veszélyekkel is jár.

Bacsó István

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ahány ember, annyiféle módon reagálunk a hőségre. Befolyásolja ezt az egészségi állapotunk, az életkorunk és természetesen a helyzetünk is, hogy hol kell megküzdenünk vele.

Védekezni kell ellene. Sok folyadékbevitellel, lehetőség szerint a kint tartózkodás minimalizálásával vagy akár a munkáink átszervezésével.

„A meleg megterhelheti szervezetünket, ezért a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékpótlásra ilyenkor fokozottan szükséges odafigyelni. Különösen igaz ez idősek, krónikus betegek és a kisgyermekek esetében. A gyermekek szervezetének nagyobb százaléka víz, az izzadással gyorsan elveszített mennyiséget pótolni kell náluk, de ez mindenkire vonatkozik. Az időseknél külön kockázatot jelent, hogy a szomjúságérzetük nem olyan intenzitású, mint fiatalon, ezért hajlamosak elhanyagolni a folyadékpótlást, ami kiszáradáshoz és rosszulléthez vezethet” – hívta fel a figyelmünket dr. Dienes István háziorvos.

A folyadékvesztés nem csupán a víz, hanem a szervezetnek szükséges ásványi sók elvesztését is jelenti, amelyeket pótolni kell. A háziorvos szerint az elektrolitbevitelhez a legjobbak az ásványvizek, amelyek különböző hasznos anyagokat is tartalmaznak, szemben a csapvízzel. Ez utóbbi is oltja a szomjat, ahogy a limonádé, gyümölcstea, zöldségekből készült ivólevek, gyümölcslevek és üdítők is, de érdemes odafigyelni az italok cukortartalmára, mert a cukrozott levek nem oltják olyan jól a szomjúságot.

Árnyékos helyen

„A nagy meleg általában a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket viseli meg leginkább, a felgyorsult keringés jobban megterheli a szívet. Emiatt óvakodniuk kell a közvetlen hőhatástól, lehetőleg árnyékos helyen tartózkodjanak, igyekezzenek kevesebbet mozogni, próbálják a tevékenységeiket a kora reggeli vagy a napnyugta utáni órákra időzíteni” – tanácsolta a doktor.

Külön figyelmeztetett az egyre elterjedtebb légkondicionálás veszélyeire, a túl nagy hőkülönbség vagy a nem megfelelően tisztított berendezés egyaránt okozhat megfázást vagy más egészségügyi problémákat. Az allergiásoknak sem kedvez a kánikula. A forróság, a szálló por és a pollenek fokozhatják a tüneteket. Ha szédülő embert látunk, segítsük egy árnyékos helyre vagy egy légkondicionált térbe, és ha módunkban áll, adjunk neki folyadékot. Súlyosabb esetben hívjunk segítséget! – javasolta dr. Dienes István.

(A borítóképen: Igyekezzünk minél több folyadékot fogyasztani)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában