turizmus

2021.06.23. 20:00

Megnőtt az utazási kedv

Fokozottan ajánlott utazási irodákhoz fordulni az eltérő és folyamatosan változó beutazási szabályok miatt.

Detzky Anna

20200715 Balatonakarattya Balatonakarattya Bercsényi strand képen: strandolók fotó: Knap Zoltán (BORS)

Forrás: MW

Fotó: Knap Zoltán

Több piaci és szolgáltató szektort megtépázott a járványhelyzet okozta bezártság. A turizmus és vendéglátás került talán a legrosszabb helyzetbe. Az ország újranyitásával valamelyest fellélegezhetnek az utazásszervezők és a vendéglátóipari egységek.

Több belföldi utazás

– Talán a turizmus érezte meg leginkább a pandémiát. Nemzetközi szinten és Magyarországon is 70–90 százalékkal esett vissza a 2020-as évben az utazási irodák forgalma, hiszen az utazások szinte teljesen leálltak – nyilatkozta lapunknak Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője. – Többen az egynapos belföldi utak szervezésére fókuszáltak. Azonban ezek még ha meg is valósultak, nem tudták pótolni a kiesett árbevételt.

Szívesen utaznak délre

Mind gyakrabban érdeklődnek a többnapos külföldi utazások, elsősorban az egy-, kéthetes nyaralások iránt.

– Az újranyitással párhuzamosan nagyban megnövekedett az utazási kedv is. Vannak, akik még bizonytalanok, de egyre többen fordulnak utazási irodákhoz és foglalják le nyári utazásukat. Elsősorban a gyermekkel útnak induló családok kezdeményeztek foglalásokat, de számos korosztály szeretne utazni. A jelenleg rendelkezésünkre álló információk alapján a tavalyi árakhoz képest nem történt drasztikus emelkedés. Viszont az euró-forint és dollár-forint árfolyamok alakulása nagyban befolyásolja az árakat. Ugyanakkor az egyes országok szálláshelyeinek és szolgáltatóinak árpolitikája tekintetében lehetnek eltérések. A június végétől augusztus végéig terjedő időszakban főként Görögország, Törökország, Horvátország és Egyiptom a legkeresettebbek. Azonban bízunk benne, hogy az európai uniós védettségi igazolvány július 1-i bevezetésével Olaszország és Spanyolország iránt is nagy lesz az érdeklődés – sorolta a szóvivő.

Kössünk biztosítást!

Gyakran változnak az egyes országok beutazási előírásai, érdemes tájékozódni.

– Egyre több országgal köttetik egymás védettségi igazolványait elfogadó kétoldalú megállapodás, de még mindig vannak olyan nyáron közkedvelt európai és észak-afrikai országok, amelyek másfajta igazolásokhoz, tesztekhez kötik a belépést. Éppen ezért fokozottan ajánlott utazási irodákhoz fordulni az utazások megszervezésével kapcsolatban. Emellett érdemes tájékozódni a Konzuli Szolgálat honlapján is. Április 30-a óta kormányrendelet mondja ki, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek külföldről hazatérve többé nem kötelező a karantén. Szeretnénk továbbá felhívni a figyelmet az útlemondási, valamint a betegség-, baleset- és poggyászbiztosításokra. Ezek megkötése minden külföldi utazás esetén javasolt, de a koronavírus-járvány miatt most kiemelkedően fontos – hangsúlyozta a szakember.

(A borítóképen: Itthon a Balaton kedvelt célpont)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában