Emelt szintű kínainyelv-oktatás

2021.10.26. 09:00

Emelt kínai is lesz a Zrínyiben

Ma már nagy előny, ha az angolon kívül egy különleges nyelvet is ismernek a fiatalok, hangsúlyozta az intézményvezető.

Hegyi Erika

Forrás: Stock

Fotó: Shutterstock

Emelt szintű kínainyelv-oktatás is indul a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumban a 2022/23-as tanévtől, tájékoztatja az iskola vezetése az általános iskolás diákokat. Hozzáteszik: a tanulók a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézete magyar és kínai anyanyelvű tanárainak segítségével sokrétű, színes és rendkívül gazdag nyelvet sajátíthatnak el a négy tanév során, emellett megismerhetik Kína több ezer éves kultúráját.

„Fontosnak ítéljük, hogy gimnáziumunk versenyképességének növelése érdekében új, perspektívát nyújtó idegen nyelvek oktatása induljon el, a meglévő nyelvek professzionális szintű tanítása mellett. A diákok a kínai nyelv elsajátításával új fejezetet nyithatnak életükben, valamint a korábbiaktól eltérő gondolkodás- és szemléletmódot szerezhetnek. A nyelv minél szélesebb körű és mélyebb ismeretét Kína világhatalmi és -gazdasági térnyerése indokolja, ugyanakkor a városunkban és megyénkben megjelenő kínai befektetők is igazolhatják” – fogalmaznak a gimnázium vezetői.

Továbbgondolták

– 2014 óta van együttműködésünk a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetével – mondta elöljáróban az Észak-Magyarországnak a Zrínyi-gimnázium intézményvezetője, Fridrikné Várhegyi Renáta. – Az intézet tanárai járnak hozzánk, és második idegen nyelvként tanítják a kínait az érdeklődő diákjainknak. A 9. és 10. osztályosaink is ízelítőt kaphatnak a kínai kultúrából és nyelvből, ők délutáni szakkör keretében szerezhetnek ismereteket. Ezen előzmények után kezdődött meg az együtt gondolkodás a Konfuciusz Intézet igazgatójával, Kuttor Dániellel, hogy jó lenne színesíteni a gimnázium kínálatát. Mivel főleg idegen nyelvi és művészeti iskola vagyunk, arra gondoltunk, jó lenne egy plusznyelvet kínálni, méghozzá a kínait. Manapság nagy előny, ha az iskolából kikerülő fiatalok az angolon kívül egy különleges nyelvet is tudnak. Az angol ugyanis ma már alapkövetelmény – fogalmazott az intézményvezető.

Hozzátette: egyelőre egyharmad osztállyal indulna az emelt szintű kínainyelv-oktatás, a tankerületi igazgató támogatásával. Az emelt szint azt jelenti, hogy heti öt órában tanulják majd a diákok a nyelvet. Magyar anyanyelvű kínai tanárok oktatják majd őket, és kínai anyanyelvűek is. Utóbbi esetben a közvetítő nyelv az angol. Mindannyian a Konfuciusz Intézet tanárai. Érdekesség, hogy az egyik magyar anyanyelvű kínai tanár zrínyis diák volt, most fejezte be az egyetemet Pekingben.

Fridrikné Várhegyi Renáta elmondta azt is, többen jelezték már neki, hogy jó ötlet az emelt kínai nyelv indítása, és már érdeklődnek iránta. De az csak februárban derül ki, hogy hány tanuló jelentkezik a képzésre. A mostani zrínyisek közül 5-6 diák tanulja második idegen nyelvként a kínait, szakköri keretben pedig 11-en. Ők azok, akik a délutánjaikat áldozzák fel 8. és 9. órában, hogy ismereteket szerezzenek a kínai kultúráról és nyelvről.

(A borítóképen: Heti öt órában tanulják majd a diákok a nyelvet [illusztráció])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában