Otthonfelújítás

2022.01.08. 15:30

Sokan élnek a lehetőséggel: még egy évig igényelhető a támogatás

Még egy év áll rendelkezésre, hogy igénybe vegyük az akár hárommillió forintos állami támogatást.

BI

Forrás: Shutterstock

Az otthonfelújítási támogatást egy éve vezette be a kormány, amely gyorsan népszerű lett, már a hírére is sokan elhalasztották a munkálatokat 2020-ban, hogy a következő évben igényelhessék az összeget. A támogatás igénybevételével az állam akár hárommillió forinttal, a költségek maximum 50 százalékáig hozzájárul a legalább egy, 25 év alatti, nem dolgozó gyermeket nevelő családok lakásfelújításához. Ez azt jelenti, hogy 6 milliós összköltség esetén akár a beruházás felét fizetheti az állam. Nem véletlen a program népszerűsége. 

 

Nem nehéz igényelni 

 

„Nagyon sokan érdeklődtek nálunk erről a támogatásról. Valójában nem nehéz igényelni, ezért sokan megpróbálkoztak vele az elmúlt egy évben, csak a feltételeknek kell megfelelni. Erre nagyon érdemes odafigyelni. Véleményem szerint 2022-ben még többen fedezik majd fel ezt a lehetőséget” – mondta Pusztaszeri István, a Demeter Ingatlanközpont hiteltanácsadója. 

 

Ez annál is inkább így lesz, mert már csak ez az egy év áll rendelkezésre ebben a programban, és ebbe az időbe bele kell férnie az ajánlatkérésektől és a vállalkozási szerződések megkötésétől kezdve az igénylés beadásán és elbírálásán keresztül a teljes kivitelezésnek és az összes számla elszámolásának. Aki kicsúszik az időből, az bukja a későn bemutatott számlák összegeit vagy az egész lehetőséget az akár 3 milliós összegre. Érdemes tehát időben lépni. 

 

Nem egyszerű, de... 

 

Hogy a feltételek pontos ismerete és értelmezése mennyire lényeges, az kiderült a hitelügyintéző és a megkérdezett építőipari cégek praxisából is. A kiírás nem minden pontja egyértelmű egy laikusnak. Sokan fennakadtak például az 50-50 százalékos arány szabályán, amely így szól: „A támogatás összege a lakás felújítására fordított költségeknek legfeljebb az 50 százaléka lehet, amely azonban nem lehet több 3 millió forintnál. Fontos, hogy az államkincstár által kiutalt támogatás összegében a vállalkozási díj és az anyagköltség 50-50 százalékban oszlik meg. Tehát a benyújtott kérelemhez csatolt számlák között feltétlenül kell lennie minimum 25-25 százalék vállalkozási díjat és anyagköltséget tartalmazó számlának.” 

 

Ezt sokan sokféleképpen értelmezték. Ezért mindig érdemes elvégezni egy konkrét számítást, ha nem értünk hozzá, akkor szakember segítségével! 

 

Nézzünk mi is egy modellszámítást. Ha van egy 3 milliós anyagköltségünk, és egy 1 milliós munkadíjunk, akkor az állami támogatás összege 2 millió forint lesz, mert a munkadíj éppen a teljes költség 25 százaléka, ezért ez teljes egészében elszámolható. És mivel ez egyben a támogatásként visszaadható összeg ötven százaléka is, ezért az anyagköltségből is ennyi, tehát 1 millió számolható el. A támogatás 100 százaléka tehát 1 plusz 1 millió, vagyis összesen 2 millió forint. 

 

Bonyolult, de így látva, hogy egy 4 milliós összköltségből a felét, 2 milliót visszakaphatunk (vagy a maximális kihasználtságnál hatból 3 milliót), már látszik is, miért nagy lehetőség ez. 

 

Három hónapos elbírálás 

 

„Teljes körű fürdőszoba-felújításra igényeltük a támogatást. Nálunk rendben zajlott minden. Három hónapot kellett várni a válaszra, miután beadtuk a dokumentumokat az ügyfélkapun keresztül. Sikeres lett az elbírálás, megkaptuk a támogatást. A felújítás tavaly nyáron el is készült. Mi a teljes költség megközelítőleg felét kaptuk vissza” – mondta el nekünk az egyik sikeres igénylő, Nánási Béla. 

 

A Magyar Államkincstártól kapott friss adatok szerint, 2021 végéig országosan több mint 71 ezer család részére történt otthonfelújítási támogatás folyósítása. Az egy kérelemre folyósított összeg átlaga nem éri el a maximálisan megítélhető 3 millió forintot, az átlagos támogatás nagysága 2 millió alatti. 

 

Ennek ellenére ezen a jogcímen a múlt évben kiutalt teljes állami támogatás megközelíti a 130 milliárd forintot. A kérelmek döntő többsége a közép-magyarországi régióból érkezik. 

 

Az észak-magyarországi régióba tartozó három megyéből 2021-ben mintegy 8 ezer igénylés érkezett az államkincstárba, amelyek négyötödében a meghozott támogatói döntések alapján már a megítélt összeg folyósítása is megtörtént. 

 

Az otthonfelújítási támogatásról szóló rendelet alapvető célja a gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása. Az észak-magyarországi régióba folyósított 12 milliárd forint összegű támogatás ezt a célt maradéktalanul teljesítette – tudtuk meg az államkincstártól. 

 

(A borítóképen: Akár 3 millió forint is visszajár az otthonfelújítás során, sokan élnek a lehetőséggel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában