2022.07.16. 20:00
A tavalyi gyászos szüret után most ismét lehet örülni a gönci baracknak. Meg is ünneplik - Fotókkal, videóval
Az idén három napos a rendezvény, amelyen a jó gönci barack titkát is elárulták nekünk.
Fotó: Bujdos Tibor
Végre a termés is okot ad az idén az ünneplésre: a tavalyi gyászos szüret után most ismét lehet örülni a gönci baracknak. Az idén nagy fába vágtuk a fejszénket, a korábbi sikereken felbuzdulva háromnapos programsorozattal nyitottuk a hétvégét, amelyet egy hét múlva követ a Magyarok Kenyere búzaünnepe - mondta el előzetesen Vinter István, Gönc polgármestere.
Savanykás is, meg édes is
A hosszabbított Gönci Barack Ünnep pénteki programja Pálinkamustrával kezdődött, amelyet délután fórum követett Minden, ami Gönci címmel. Este az Abaházi Rt. és az Lord nagykoncertjén tapsolhatott a közönség.
Szombaton a Gönci Barack Ünnep Trail Terepfutó verseny rajtja volt az első program.
Gönci Barack Ünnep
Fotók: Bujdos TiborVarannai Dani szüleivel Bekecsről érkezett, árulta el ottjártunkkor. Jövőre megy harmadikba és nagyon szeret mozogni. Anyukájával rendszeresen fut. Mindketten indultak is versenyen. A mama a hosszabb távon, Dani a gyerekek között startolt. Már előre bejárta a pályát, és izgatottan várta az indulást.
A gönci illetőségű Rohály Brigitta és unokatestvére, Gombár Benedek Péter a játszókertben mulatta az időt. A kisfiú négy éves és mindent ki szeretne próbálni a három nap során, tudtuk meg tőle. Pénteken az ugrálóvár és a körhinta volt soron, szombaton az ügyességi programok következtek. Természetesen a gyerekprogramokra is készült - a Kalamajka és a Csiribiri bemutató kötelező darab.
A rendezvény utcája telve volt árusokkal. Édességet, emléktárgyat, egészségmegőrző termékeket kínáltak többek között az árusok. Nem maradhatott el a baracklekvár készítésének a bemutatója sem, ehhez autentikus vörösréz bográcsot használtak. Zuzkóné Kiss Marianna avatott be a rejtelmekbe: "a főzés előtti nap alaposan meg kell tisztítani a barackot. A hibás részeket kivágva belőle, a magot eltávolítva. Lemérjük és a barack súlyához képest kilónként harminc deka cukrot adunk hozzá. Állni hagyjuk, időnként kicsit megforgatva, összenyomkodva. Másnap nagy, vagy kis adagokban ki lehet főzni. A gönci baracknak az adja a zamatát, hogy savanykás is, meg édes is egyben" – tudtuk meg. Rengeteg munka van benne, sokat kellett füstölni, locsolni, hogy ilyen termés legyen – tette hozzá Zuzkoné Kiss Marianna.
Már délelőtt a kellékek összeállításával készült a Kalamajka Bábszínház műsorára Fehér Sándor. Az okoska botocska klasszikus volt műsoron és nagyon elégedett volt a nézőtéri körülményekkel. Ez már fél sikert jelent – fogalmazta meg. Az előadást László Attila fellépése követte, majd a Dupla KáVé és Köteles Cindy lépett színpadra.
Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.