A PET Kupa álmodta meg

2022.11.03. 16:30

Kiszolgált kompból lebegő kiállítás - fotókkal, videóval

A PET Kupa tíz év alatt összegyűjtött tudását mutatják be.

BSZA

Fotó: Vajda János

Lebegő kiállításként éledt újjá a sárazsadányiak kiszolgált kompja. A különleges létesítményt a PET Kupa álmodta meg, amit az egyebek mellett kompok és hajók felújításával is foglalkozó Bamli Művek szakemberei, valamint sok önkéntes és szakember épített meg, valamint állított össze. A vízi jármű a jövőben a műanyag hulladék újrahasznosításának körforgását bemutató szemléletformáló eszközként működik tovább. Az átadási eseményen elhangzott: a komp egykor a helyi és környékbeli embereket szolgálta, a sárazsadányiak termőföldjei ugyanis a Bodrog túloldalán voltak, így azzal jártak át dolgozni, betakarítani. Ám közben funkcióját vesztette, partra tették és éveken át ott várta sorsának jobbra fordulását. Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója elmondta: már régóta tervezték egy úszó kiállítás létrehozását, és az egyik Bodrogi PET Kupa alkalmával figyeltek fel a kihasználatlan kompra. Megkeresték az önkormányzatot, megegyeztek, és pályázati támogatásból sikerült is megvalósítaniuk azt a kiállítást, amelybe a hulladékgyűjtés, – válogatás és – újrahasznosítás terén tíz év alatt összegyűjtött tudásukat mutatják be. Ennek már voltak előzményei, a Mümüként emlegetett műanyag műhellyel például, ami kicsiben mutatja meg a műanyag újrahasznosítását, már több országban és településen jártak. A komp-kiállítás első nagy uniós projektjük összefoglalója is egyben. Molnár Attila hozzátette: a komp felújítása és átépítése, valamint a kiállítás összeállítása során használt anyagok kilencven százaléka újrahasznosított, vagy újrahasznosítható anyagokból áll. A komp egyelőre a Közép-Tiszára, majd a Tisza-tóhoz kerül, de hosszútávon a Bodrogot és a Tiszát járja majd, hogy minél többen láthassák a kiállítást.

Nemes célt szolgál

Bamli Krisztina, a Bamli Művek ügyvezetője kiemelte: folyamatos egyeztetésre és komoly engedélyeztetési folyamatra volt szükség ahhoz, hogy az újonnan létrejövő vízi jármű konténerekből kialakított felépítménye elnyerje felülről X alakot formázó alakját, amit a tervezők eredetileg elképzeltek. A felújítási-építési folyamatot ismertetve elmondta: előbb az erodálódott lemezeket cserélték ki a komptesten, majd előbb a kiszolgált tengeri konténert emelték rá, aztán pedig a két kisebb konténer következett. Ezt követően a biztonsági előírásoknak megfelelően alakították át a kiállítás bemutatására alkalmasnak a vízi járművet.

Az eseményen dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőt Sáfián Ádám Abaújszántó polgármestere képviselte, aki arról beszélt, hogy hihetetlenül fontos az a tevékenység, amit a PET Kupa szervezői-önkéntesei végeznek a Tiszán és a Bodrogon. Bebizonyították, hogy abban, amire sokan egyszerű hulladékként tekintenek, valójában milyen lehetőségek rejlenek.

Ender László, Sárazsadány polgármestere arról beszélt, hogy nehéz szívvel váltak meg kompjuktól, de mivel a jármű a FLEX-Sárazsadány nevet viseli, kiváló reklámhordozója lesz településüknek, és nemes célt is szolgál.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában