2023.02.04. 16:30
Illatos, pirosló vámosi kolbászkarikák (fotókkal, videóval)
A sajóvámosiak még nem felejtették el a hagyományos disznóölés csínját-bínját. Jövőre újabb rekordra készülnek.
Készül a sok finomság a sajóvámosi hagyományos rendezvényen
Fotó: Vajda János
Jócskán volt dolguk szombaton a kolbász-és hurkatöltő masináknak Sajóvámoson, a IX. Vámos-Toros Napon. Amikor odaértünk, már sült a tepertő, készült a toroskáposzta, a kolbászkarikák pedig csak arra vártak, hogy valaki kisüsse őket. A hangulatra sem volt panasz, élő zene szólt a színpadon, a sátor egyik sarkában pedig egy tangóharmonikás szolgáltatta az énekléshez az alapot. A csapatok igyekeztek, hogy övék legyen a legfinomabb disznótoros.
Sajóvámos polgármestere, Váradi Lajos is érdeklődéssel figyelte a munkát. Mint mondta, 2015 februárjában rendezték az első toros napot azzal a céllal, hogy megőrizzék a hagyományos disznóölés hagyományait, és hogy a munka közben közösségek formálódjanak. A versenyző csapatok mind civil szervezetek vagy egyházi közösségek tagjai. Mivel az önkormányzat foglalkozik sertéstartással, minden csapatnak felajánlott egy-egy sertést, amit most feldolgoznak. Itt vannak a három történelmi egyház képviselői, valamint a sportegyesület, a polgárőrség, az iskola, az óvoda és nyugdíjasklub egy-egy csapata. A feldolgozott termékeket a szervezetek eladják, a bevétel pedig az övék lesz. Abból tudnak majd különböző célokat megvalósítani.
– A koronavírus-járvány előtt kétszer egymás utáni évben is megdöntöttük a magyar kolbásztöltési rekordot. Az egyik évben 800 méter volt a kolbászunk, a következőben már 2700 méteres. Ezután eljöttek hozzánk a győrváriak megnézni, hogyan csináljuk, és megdöntötték a rekordunkat. Jövőre azonban készülünk visszaszerezni a rekorder címet – sorolta a polgármester.
Hozzátette: sokan kérdezték tőle, hogy mi a vámosi kolbász titka. Ő csak azt tudja mondani, hogy a közösség ereje, és hogy az itteni emberek a szívüket-lelküket beleteszik.
IX. Vámos-Toros rendezvény, Sajóvámos 2023.02.04.
Fotók: Vajda János
Készült a hurka
Hurkakészítés közben zavartuk meg az Örök Ifjak Nyugdíjas Klub csapatát. Dobai Tiborné, a klub vezetőhelyettese a fejhúst darabolta össze, majd rakta egy tálba.
– A hurkához való alapanyagokat készítjük elő – magyarázta, miközben a keze fürgén járt. – Ezt majd ledaráljuk, ahogy a belsőségeket is. Hozzáadjuk a sült hagymát, a fűszereket és a főtt rizst. A nyugdíjas klub tagjai nagyon jól készítik ezeket a hagyományos ételeket, még a nagyanyáinktól tanultuk, hogyan kell. Remélem, hogy vissza tudjuk hozni azokat a régi ízeket. A toros nap kiváló csapatépítés. Most próbáljuk ki először, hogyan tudunk együtt dolgozni, Eddig jó megy – tette hozzá elégedettem Dobai Tiborné.
Sok minden sült és főtt a település református egyházközségének tűzhelyén is.
– Reggel a férfiaké volt a főszerep, akik leölték a disznót. Aztán a hagyományokhoz híven megsütöttük a vért. Most készítjük a hurkához a zsírt, lesz a toroskáposzta is. Sütöttünk herőcét és krumplilángost, a hangulat pedig kiváló – újságolta Tóth Sándorné, a református csapat egyik tagja.
Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.