Érzékenyítés

2023.05.23. 17:30

Vakvezető kutyákkal tréningeztek a miskolci busz- és villamosvezetők (fotók, videó)

Bekötött szemmel tapasztalhatták meg az MVK Zrt. dolgozói, hogy milyen látássérültként közlekedni.

Detzky Anna

Kipróbálták, milyen is lehet vakoknak, gyengén látóknak a buszon utazni

Fotó: Bujdos Tibor

Interaktív érzékenyítő tréninget tartott a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola az MVK Miskolc Városi Közlekedési Zrt. telephelyén május 23-án, kedd délután. A busz- és villamosvezetők napi szinten találkoznak látássérült utasokkal. A tréning célja az volt, hogy a segítőkutyákkal közlekedők még problémamentesebben vehessék igénybe a miskolci közösségi közlekedést. A foglalkozás keretében az MVK dolgozói játékos formában, saját élmények megtapasztalásával ismerhették meg látó emberként látássérült társaink mindennapjait.

- Ma megmutattuk busz- és villamossofőröknek, valamint jegyellenőröknek, hogy milyen is vakon közlekedni, és hogyan kell egy látássérültnek segíteni a közlekedésben - tájékoztatott Greutter Lilla, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola média munkatársa. - Három állomást rendeztünk be. Odakint a buszra történő felszállást gyakoroltattuk bekötött szemmel, vakvezető kutyával. Majd azt, hogy a buszon belül, hogyan keres helyet a kutya, és hogyan lehet segítséget nyújtani a látássérültnek. Egy másik állomáson ki lehetett próbálni, hogy milyen fehér bottal közlekedni, és hogyan kell látóként kísérni egy látássérültet. Bent az épületben a harmadik állomáson pedig fűszereket lehetett bekötött szemmel megszagolni és tárgyakat kitapintani. Továbbá látássérült kollégánk megmutatta, hogyan írja rá a Braille-írógép valakinek a nevét a „Tudni illik!” szóróanyagunkra a vakok által kifejlesztett Braille-írással.

Segíteni tanultak

Az MVK Zrt. a jövőben szeretné szorosabbra fűzni az együttműködését a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskolával.

- Azért tartottuk nagyon fontosnak ezt a tréninget, mert úgy gondoljuk, hogy látóként meg kell ismernünk, hogy milyen a látássérült embereknek az élete, és hogyan közlekednek – mondta Csüriné Ficsura Andrea, az MVK Zrt. Értékesítési és társasági kapcsolatok irodájának vezetője. - Ötven kollégám vett részt ebben a programban két turnusban. Főleg busz- és villamosvezetők, jegyellenőrök, irodavezetők, ügyfélszolgálati munkatársak és néhány irodai dolgozó. Így a kollégák jobban át tudják érezni a látássérültek helyzetét, és növekszik a kölcsönös bizalom. Bízunk benne, hogy ezentúl hatékonyabban tudunk majd segíteni. Korábban is volt már hasonló akciónk, sőt megfordítva, arra is lehetőséget biztosítottunk, hogy a látássérültek kipróbálhassák, hogy hogyan kell a járművekre felszállni. Akkor kifejezett kérés volt részükről, hogy ne csak alacsony padlós járműveket mutassuk meg, hanem a lépcsős, régi típusú buszokat is.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában