Fejlesztés

2024.01.17. 14:03

Megújult a sterilizáló a miskolci kórházban (fotókkal)

Miskolc - Átadó ünnepséget tartottak a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Gyermekegészségügyi Központjának (GYEK) földszintjén szerdán.

Répássy Olívia

Fotó: Bujdos Tibor

A sterilizáló 1976-ban épült, utoljára 2002-ben újították fel. A betegellátás fejlesztése és a betegbiztonság további javítása érdekében azonban szükségessé vált a teljes felújítása. Ez mintegy 400 négyzetméter alapterületet érintett. Megújultak a fal- és padlóburkolatok, a feladatellátás kiszolgálását biztosító gépészeti, villamos-, technológiai és energetikai rendszerek.

Az átadón először dr. Büdi László, az intézmény megbízott főigazgatója beszélt.

Legfontosabb beruházás ez a betegbiztonság érdekében. Ráadásul hiánypótló beruházásról beszélhetünk, hiszen nagyon régóta működött eredeti formájában

– mondta, majd elhangzott, hogy a leköszönő főigazgató kezdeményezte a beruházást.

Számos fejlesztést hajtottunk végre, ez a végére maradt. Mindenféle előírásnak megfelel a sterilizáló kialakítása

– mondta dr. Révész János, aki ma már az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgatója.

Önerőből újították fel

A sterilizáló egység felújításának összköltsége bruttó 250 millió Ft volt, amelyet az intézmény saját erőből finanszírozott. Központi fenntartói támogatással pedig elindult az egység géppark cseréjére vonatkozó program, amelynek eredménye lesz majd, hogy új gőz-, formalin és plazma sterilizálók, valamint műszer- és eszközmosó berendezések kerülnek Miskolcra.

Bánné dr. Gál Boglárka elmondta, a kórház is a fejlődés útján jár.

Az önkormányzat számára az ember és a család a legfontosabb minden fejlesztésben. Úgy látom, ezt a kórház is ugyanígy gondolja

– mondta el a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat elnöke.

Dr. Alakszai Zoltán főispán pedig arról beszélt, ez az átadó számára különösen fontos.

A kórháznak és a kormányhivatalnak közös alkotmányos felelőssége és kötelezettsége is az emberek testi és szellemi egészséghez fűződő jogának a biztosítása. A kórház gazdálkodása pedig professzionalitást mutat.

Megkönnyíti a munkát

A felújítás ideje alatt a központi telephely betegellátásához kapcsolódóan a steril eszközökkel történő kiszolgálást az intézmény szikszói és Miskolc Semmelweis tagkórházi telephelyen működő sterilizáló egységek biztosították. A gép-műszer eszközpark visszatelepítése folyamatosan történik. A sterilizálási munkafolyamat üzemszerűen február második felében indulhat el.

Veres Pál, Miskolc polgármestere szerint a kórház az egyetlen hely, ahol a legapróbb fejlesztésnek is fontossága van.

Itt az emberek ugyanis elesettnek érzik magukat. A mostani beruházás biztosítja, hogy ha baj adódik, jó kezekben lesznek, ráadásul az itt dolgozóknak a munkáját is megkönnyíti.

A sajtótájékoztató után dr. Breitenbach Sándor, az intézmény műszaki igazgatója vezette a bejárást.

Minden helyiség külön van

A központi sterilizáló felújítási munkálatainál fontos szempont volt, hogy a szennyezett eszköz átadás-átvételére elkülönített helyiséget alakítsanak ki, amiből az eszközök átadó ablakon át kerülhetnek be a mosó-szárító helyiségbe. Itt automata technológiai mosó-szárító gépek biztosítják az eszközök csomagolás előtti tisztítását. A helyiségből a higiénesen elválasztott csomagoló helyiségbe kerülnek az eszközök, ahol a speciális csomagolást követően a gőz -, formalin és plazma sterilizálás folyamata biztosítja a teljesen steril állapotot. Ezt követően a steril raktárhelyiségben tárolják az eszközöket.

Innen zsilipes átrakó helyiségen keresztül „távozik” valamennyi steril tárgy és berendezés a felhasználási helyekre speciális szállító kocsikon keresztül. További eredmény az eszközszállító konténerek mosására és szárítására szolgáló kocsimosó helyiség kialakítása, amely a betegellátó célállomásra történő szennyeződés minimalizálását biztosítja. A sterilizáló egység területén központi alkalmazotti öltöző, vizesblokk és étkező biztosítja a dolgozók számára a jobb és komfortosabb munkakörülményeket. Mindezen helyiségeket a sterilizáló egységtől teljesen leválasztva alakították ki. Az eszközszállító kocsik parkoltatása pedig külső térben, fedett beállókkal biztosított.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában