Tudott róla?

2024.02.17. 10:16

A külső rész sem ingyenes már a Szeleta Park Látogatóközpontban

Kicsik és nagyok körében is nagyon népszerűvé vált a Miskolc határában két hónappal ezelőtt megnyitott létesítmény.

A külső játszóterek is népszerűek a Szeleta Park Látogatóközpontban

Fotó: Bujdos Tibor

Miskolcon, a Bükk keleti kapujában épült meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Szeleta Park Látogatóközpontja 2,2 milliárd forint uniós és állami beruházás keretében. A pályázat megvalósítása 2015-ben vette kezdetét, ám időközben komoly kétségek merültek fel, hogy valaha elkészülhet-e a Bükk Keleti Kapuja elnevezésű projekt. Évekkel ezelőtt forráshiányra hivatkozva el kellett halasztani az építkezést, ám a kormány 2021-ben 800 millió forinttal kiegészítette a támogatást, így megépülhetett a látogatóközpont az egykori Herman Ottó Emlékpark területén.  

A látogatóközpont 2023. december 14-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára. Azóta kicsik és nagyok zarándokhelyévé vált az élményekben gazdag központ.

Minden, ami Bükk 

Ahogy a boon.hu beszámolt róla, a központi épületben kialakították „A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete” című kiállítást. Ez szolgálja a Bükk hegység természeti és kulturális örökség gyűjteményének, valamint az ősemberbarlangok élményszerű bemutatását. Ezen attrakció öt természeti jelenség köré épített kiállítást, kreatív eszköz-együttest, valamint egy meglévő kőzetpark terepi bemutatóhellyé fejlesztését, két játszóteret és egy játszóházat foglal magába. 

Mamut fogadja a látogatót 

Minden korosztály megtalálhatja majd a kedvére való programokat a látogatóközpontban, amelynek bejárata előtt egy életnagyságú mamut szobor látható. A legkisebbeknek a Bikkmakk kuckó játszótéren, a nagyobbaknak a „Töbör gödörben” és a „Nagy odvas fában”, a felnőtteknek és szakmai látogatóknak pedig a Touchscreen monitorokkal kínálnak kipróbálható eszközöket. 

A virtuális, vagy kiterjesztett valóság bemutatását többek között a vetítőteremben kialakított barlangszerű környezettel, továbbá vetített Bükk-terepasztallal, az istállós-kői furulya és éjszakai állathangok megszólaltatásával biztosítják.

A külső rész sem ingyenes már

Mint megtudtuk, a Szeleta Park Látogatóközpont körül lévő külső parkrészt és a hozzá tartozó tanösvényt, játszóteret már nem ingyenesen látogathatják az érdeklődők.

A park nyitvatartási időben látogatható kizárólagosan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában