Izgalmas program

2024.03.23. 16:02

Dobozbarlang érkezett szombaton Edelénybe

A szervezők kreatív programokkal várták a kastély kertjébe látogatókat.

Az edelényi L’Huillier-Coburg-kastély és kertje adott helyet a szombati rendezvényeknek

Fotó: Ádám János

A természet vette át a hatalmat az Edelényi Kastélyszigeten tavasszal. A megújulás jegyében családi napra várták szombaton a természetbarátokat a barokk kastélyban és annak kertjében. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ugyanis Edelényben ünnepli fennállásának 50. születésnapját, a kerek évfordulón szakmai ülést tartottak, a természetbarátokat pedig családi programmal várták.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Edelényben rendezte tehát meg jubileumi, zártkörű ünnepi ülését, amelyen többek között megvitatták az eltelt öt évtized eredményeit, és szó esett az egyesület jövőbeni terveiről is. Az esemény zártkörű volt, de a tavaszi program további része már a nagyközönség számára is nyitott lett, és számos izgalmas, látványos eseményt kínált.

Kreatív programokkal várták az érdeklődőket

Az Edelényi kastély kertjében a mindig népszerű madárgyűrűzésre várta az egyesület a közönséget. A madárgyűrűzés amellett, hogy rendkívül látványos és kedvelt program, fontos szerepet tölt be a kutatásban is. Ezzel a módszerrel a madarak egyedi jelölést kapnak, amely segítségével a kutatók adatokat gyűjthetnek az adott madárfaj vonulási útvonalairól, táplálkozó-, pihenő- és költőterületéről, az egyes egyedek, illetve madárpopulációk életmenetéről, adott madárfajok állományváltozásáról. Emellett a Kastélysziget Kerti házában zöld játszóház, madár-, valamint természetismereti játék is várta a gyerekeket. A kastélyba látogatók részletesen megismerhették a Madárbarát Magyarország Madárbarát kert elnevezésű programját, ehhez kapcsolódóan pedig foglalkoztatón is részt vehettek. A Kerti házban egy tárlatot is megtekinthettek az érdeklődőket, ahol a levegő mellett a föld is megjelent, hiszen a madarak, valamint a denevérek csodás világa mellett Magyarország békái és hüllői is reflektorfényt kaptak. A természet ezúttal abszolút házhoz érkezett: a barlangi világot a speleoboxnak köszönhetően ismerhették meg az edelényiek és a városba látogatók. A dobozbarlang testközelből mutatta meg a különleges világot, a gyerekek pedig a barlangmászást is kipróbálhatták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában