2024.04.27. 07:00
Remek szamócatermés várható az idén (fotókkal)
A magyar ízében, állagában nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál.
Eperárúsítás a Búza téri piacon Miskolcon.
Fotó: Vajda János
A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható. Megnéztük milyen a felhozatal Miskolcon a Búza téri piacon.
Széles kínálat
Beindult a szamócaszezon, mely széles kínálattal jelentkezik a piacon. A különböző méretű és származású gyümölcsök vonzzák a vásárlókat. A különböző nagyságú, érettségű magyar szamóca 2000 és 2500 forintos kilónkénti áron kellette magát pénteken. A felirat szerint görög illetőségű átlagosan 1600 forintot taksál kilónként – a magyar árusok őszinte megvetése mellett, mely az eladóknak és a (szerintük) gagyit megvásárló vevőknek egyaránt szól.
Erika imádja az epret – ahogy a köznyelvhez hasonlóan ő is nevezi, a szamócát – az első vásárlók között van. Igaz, a magasabb árfekvés miatt eleinte 20 dekás adagokkal kényezteti magát, de ahogy megy le az árszint, úgy növekszik a vásárolt mennyiség is, mely később a kilós szintet is eléri. Többet nem vesz, mert nem fogy el, és viszonylag hamar megromlik a kedvelt csemege, az pedig vétek lenne – fogalmazza meg.
Inkább a hölgyek a szamóca felelősök, Katalin is – bár az egész család kedveli a finomságot – elsők között vásárolja meg. Később, ha „barátságosabb” lesz az árfekvés, jöhet az „eperfagyi” időszak, mely a hétvégi étkezéseknek állandó velejárója. Egyébként az a tapasztalata, hogy az idő előrehaladtával a gyümölcs egyre édesebb, finomabb lesz – osztja meg megfigyelését.
Elkezdődött a gyümölcsszezon
A fűtött fóliás szamócaszürettel elkezdődött a hazai gyümölcsszezon már április elején. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint a szamóca érése már a fűtetlen fóliasátras termesztésben is elindult, majd április végén, május elején – az időjárás függvényében – a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A szakemberek szerint a virágzás, kötödés megfelelő volt az idén, jóllehet az elmúlt napok éjszakai lehűlései okoztak kisebb fagykárosodásokat a szabadföldi ültetvényekben, illetve a hűvös idő visszafogta az állományok fejlődését és az érési folyamatokat. Összességében azonban eddig egészen jók a terméskilátások, és a hét végétől visszatér a meleg, napos idő is. A szamóca nem utóérő gyümölcs, így csak a növényen teljes érettségben szüretelt gyümölcsök biztosítják a megfelelő zamatot és beltartalmi értékeket. Ezért nagy különbség van a külföldi és a hazai szamóca között. A magyar szamóca ízében, állagában nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz. A friss magyar szamóca megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett gyümölcstől. Mivel a magyar áru jóval rövidebb idő alatt eljut a fogyasztókhoz, ezért a kertészek teljesen éretten tudják leszedni, ami az ízélményben is megmutatkozik. Hazánkban mintegy 600-650 hektáron foglalkoznak szamócatermesztéssel, a legnagyobb termőterületek Baranya, Bács-Kiskun és Pest vármegyében vannak.
Eper árusítás 04.26.
Fotók: Vajda JánosÁprilistól-júniusig
A magyar szamóca jellemzően három fázisban jelenik meg a piacon, április elején-közepén a fűtött fóliás termés kerül a piacokra, boltokba, ezt követően április második felében érik a fűtetlen fóliás gyümölcs, május elejétől pedig érkezik a nagyobb mennyiségben termelt szabadföldi szamóca. A hazai termés így áprilistól júniusig kitart. A szamóca több szempontból is a „legek” gyümölcstermő növénye. Érésben a legelső gyümölcstermő növény, amely hazánkban megterem, így érthető módon minden évben nagy várakozás előzi meg a szezont. Ez az egyetlen évelő, lágyszárú gyümölcsünk, amit a legrövidebb ideig tartunk termesztésben – csupán 1-3 évig –, mert rendkívül gyorsan elöregszik. A legkisebb termetű gyümölcstermő növényünk, szinte önmagától képes szaporodni, indanövényei legyökeresedésével, így akár házikertben is minden további nehézség nélkül, könnyen termeszthető. Az egyetlen gyümölcstermő növényünk, amely akár egy balkon ládában is megél, így a legkisebb kertben, vagy teraszon, erkélyen is lehetőséget teremt friss gyümölcs termesztésére. Fogyasztása rendkívül egészséges, a bogyósokra jellemző magas antioxidáns tartalommal rendelkezik. C-vitamin tartalma vetekszik a narancs C-vitamin tartalmával. Ha nagyobb mennyiségben, befőzési, konzerválási céllal szeretnénk szamócát beszerezni, válasszuk az erre szakosodott „Szedd magad” értékesítési formát kínáló gazdaságokat, ahol magunk szüretelhetjük le a friss gyümölcsöt, ami nem mellesleg kellemes szabadtéri, élményben gazdag szabadidős tevékenység is egyben.
Nem eper, szamóca
A köznyelvben „epernek” nevezett gyümölcs valójában a szamóca. Az eper (ami egyébként fán terem) és a szamóca rendszertanilag is eltérő egységbe tartozik: az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába (termésének színe fehér vagy fekete), a szamóca pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába tartozik.