Drága lesz

2024.04.19. 15:20

Százezres kár is érheti a Speedmarathon veszteseit

Pénteken reggel 6 órakor kezdődött és szombaton reggel 6 óráig tart a huszonnégy órás sebességmérés.

Édes Richárd

A képernyőn azonnal megjelennek a sebességadatok is

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Az egy napon át tartó sebességmérés Miskolc közel egy tucat helyszínén zajlik - ismertette a különleges ellenőrzés részleteit Molnár Emil alezredes, a Miskolci Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. Természetesen a vármegye útjain is ott állnak szolgálatban a sebességmérő berendezések. 

Videóra veszik a gyorshajtókat

A Speedmarathonon résztvevő rendőrök egyik helyszínről a másikra vándorolnak, és egyfolytában működő speciális sebességmérő készüléket használnak.

A vétkes autókat megállították
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A mérőműszer videófelvételt készít a sebességhatárt átlépőktől: amint egy jármű megjelenik a képernyőn, máris jelzi a sebességét. Ilyenkor rögzítik a gyorshajtókat, és továbbítják az adataikat a központba. A büntetési tétel, szélsőséges gyorshajtás esetében viszont akár több százezer forintig emelkedhet. Molnár Emil alezredes kiemelte:

Mindig a sebességtúllépés mértékétől függően állapítják meg a pénzbírság összegét.

Hogyan működik a műszer? 

A sebességtúllépés regisztrálásához rendelkezésre áll egy speciális készülék a rendőrség számára. Egy másik ponton pedig ott állnak azok a rendőrök, akik megállítják a mindenkori megengedett sebességnél gyorsabban száguldó járműveket. Ilyenkor ki kell fizetni a sebesség túllépésével járó büntetési összeget. 

A Közlekedésrendészeti Osztály vezetője szerint a Speedmarathon során előfordul, hogy egy Miskolc nagyságú területen a rendőrök akár több száz ilyen sebességtúllépést is tudnak regisztrálni. A szabálysértő ilyen esetben értesül a hibájáról: utólag kap egy határozatot, mellékelve hozzá egy csekket. Ezen feltüntetik, hogy a hibához mekkora mértékű büntetés jár. 

Honnan kapta a nevét a Speedmaraton? 

A rendőrség egész évben végez sebességellenőrzést, a Speedmaraton azonban - Molnár Emil alezredes szerint - mégis teljesen más: 

„Az a különlegessége, hogy gyakorlatilag nem alszik a készülék. Folyamatosan üzemben van, nincs pihenőidő. Viszont ezt a huszonnégy órás üzemet nem tudjuk egész évben biztosítani. A készülék mellett a kollégák, a kezelők természetesen pihennek, mindig jön az új váltás.”

Ez a műszer egy kiforrott eszköz, már több éve használatban van a magyar rendőrségen. A Speedmarathon néhány éves múltra tekint vissza. Ehhez a rendőrök kérik a lakosság segítségét. A lakosság is javasolhat helyszíneket azt illetően, hol szeretnének látni sebességmérő készüléket. Ezeket a kéréseket a rendőrség igyekszik figyelembe venni, és ennek megfelelően kialakítani a mérési helyeket. 

Idén több mint száz helyszínjavaslat érkezett be. A rendőrök máshol is mérnek, ahol hivatalból is úgy gondolják, hogy ott indokolt a mérés. 

Ez nekünk csak egy megerősítés, hogy tényleg jól gondoljuk, jó helyeken mérünk. Természetesen nem mindenki örül annak, hogy a rendőrök megjelennek az út mentén, de mindez azon közlekedők érdekeit szolgálja, akik szabályosan vezetnek

 - beszélt az ellenőrzések jelentőségéről Molnár Emil. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában