Választás 2024

2024.05.06. 21:50

Ilyen sorrendben lesznek a szavazólapon a miskolci polgármesterjelöltek

Hétfőn estébe nyúlóan ülésezett Miskolc Megyei Jogú Város Helyi Választási Bizottsága.

Gárdonyi Edina

Ülésezik a választási bizottság Miskolcon

Fotó: GED

Május 6-a, hétfő 16 óráig volt lehetőségük a helyi önkormányzati választás előtt leadni a megfelelő számú ajánlást a jelölteknek. A 18 miskolci egyéni önkormányzati választókerületben – lakosságszámtól függően – 67 és 70 között volt a szükséges ajánlásszám, a polgármester jelölteknek 500 választópolgár aláírására volt szükség az induláshoz – ismertette még április elején a Helyi Választási Iroda a jelöltséghez szükséges ajánlások számát. 

Hétfő délutánig lehetett gyűjteni

A képviselőjelölteket, polgármesterjelölteket legkésőbb a szavazást megelőző 34. napon, május 6-ig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál. Az ajánlásokat a helyi választási irodák három napon belül ellenőrzik, és ha minden rendben van, legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon veszik hivatalosan nyilvántartásba a jelölteket és listákat. Nagyjából egy hónappal az Európai Parlamenti és önkormányzati választás előtt, május 11-én tehát már pontos névsor lesz arról, hogy kik szerepelnek majd a szavazólapokon. 

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem

Az ülésen az öt tagú bizottság egyhangúlag elfogadta a napirendi pontokat. A hétfői ülés első napirendi pontja a jelöltek nyilvántartásba vételével kapcsolatos döntések meghozatala volt, melynek során egyhangúlag elfogadták azokat a jelölteket, akik leadták a megfelelő számú ajánlást. Volt olyan nemzetiségi jelölt, aki egyszer már elutasításra került, de pótolta hiányosságait, így nyilvántartásba vétele megtörtént. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt 17 egyéni önkormányzati választókerületi jelöltje elutasításra került, mert nem sikerült megszerezniük a megfelelő számú ajánlást. A második napirendi pont a kompenzációs lista nyilvántartásba vételével kapcsolatos döntés meghozatala volt. 

A polgármester-jelöltek szavazólapi sorrendje 

Harmadik napirendi pontként megállapították a polgármesterjelöltek, egyéni választókerületi jelöltek, valamint nemzetiségi jelöltek szavazólapi sorrendjét, attól függetlenül, hogy még nem minden jelölt jogerős, hiszen a Nemzeti Választási Rendszerben mindannyian szerepelnek. Egyelőre négy jogerős jelölt van a rendszerben: Dr. Barkai László Lajos, Pakusza Zoltán, Tóth-Szántai József és Varga Andrea Klára. Dohány András és Fintor Zsolt polgármesterjelöltek nyilvántartásba vétele a hétfői napon megtörtént. Fülöp József Istvánné és Lehoczki-Spider László polgármesterjelöltek bejelentés alatt. Amennyiben a jelöltek nyilvántartásba vétele jogerőre emelkedik, ebben a sorrendben fognak a szavazólapon szerepelni:

1. Dohány András

2. Fülöp József Istvánné

3. Lehoczki-Spider László

4. Fintor Zsolt

5. Pakusza Zoltán

6. Varga Andrea Klára

7. Tóth-Szántai József

8. Dr. Barkai László Lajos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában