Sok gyerekkel

2024.06.28. 07:00

Nyaralni, nagy családdal! - nagy kihívás, de nem lehetetlen

A nagycsaládosok nincsenek könnyű helyzetben, ha a nyaralás tervezéséről van szó, ilyenkor ugyanis a minimum két felnőtt mellett, három, négy vagy több gyermek pihenését kell megszervezni úgy, hogy mindenki jól érezze magát. Az sem egy elhanyagolható szempont, hogy a családi kasszát ne nullázzuk le.

Galambos Eszter

Három, vagy több gyerekkel a nyaralás megszervezése is bonyolultabb

Fotó: Fehér Gábor

Bak Lászlót, a Miskolci Nagycsaládosok Egyesületének elnökét kérdeztük a témában, aki sok hasznos tanáccsal szolgált. Az elnök kiemelte, hogy egy három, négy vagy akár több gyermekkel rendelkező családban különösen a vakáció megtervezése esetében, nagyon fontos az előretervezés, leginkább a költségek terén. 

Egy nyaralásnál általában három nagy költségtétel van: az utazás, a szállás és az ellátás. Ha messzebbre vesszük az irányt, akkor költséghatékonyabb hosszabb időre tervezni. 

Személyes tapasztalata, hogy belföldön ugyan előfordult már, hogy csak három napra mentek, de külföldre általában két hétre terveznek. Azon is lehet azzal spórolni, ha valaki időben gondolkodik és például megveszi a repülőjegyet. Az a tapasztalata, hogy több ember esetében a magánszálláshelyek vannak általában a legjobb árban.

Fontos, hogy a család minden tagja jól érezze magát

Bak Lászlónak négy gyermeke van: a két fiú 17 éves, a lánya 15 éves és a kisfia 8 éves. A tinédzser fiúk mennek külön a barátokkal, de azt is igénylik, hogy együtt utazzon a család. Ilyenkor mindenképpen érdemes figyelni arra, hogy a különböző korú gyerekek és a felnőttek megtalálják a számukra legmegfelelőbb szórakozási lehetőséget. 

Az ellátás is egy kardinális kérdés ilyenkor, mivel a kikapcsolódás érdekében nem biztos, hogy a felnőttek főzni szeretnének.

 

A menüs helyeken érdemes keresgélni, mert ezeken általában kedvezményesebben lehet étkezni. Olyan szempontból szerencsések, hogy mind a ketten pedagógusok, ezért a nyáron a gyermekeik felügyeletét meg tudják oldani.

Számtalan kedvezmény, az ország legtöbb pontján

Bak László kiemelte, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesületének oldalán van egy olyan menüpont, hogy kedvezmények és ezen az oldalon megtalálhatók azok a helyek, ahol elfogadják azt a speciális kártyát, a NOE tagsági igazolványt, amivel a tagok rendelkeznek. A NOE tagok jelenleg több mint kétezer helyen vehetnek igénybe országszerte kedvezményt nyújtó szolgáltatást. A kedvezményt kínáló szolgáltatók listája a honlapon található. 

Vásárláskor érdemes figyelni a fizetés helyén kiragasztott elfogadóhelyi matricát. Az is lényeges, hogy az egyesület kapcsolatban áll mindazon állami szervezetekkel, intézményekkel, kormányzati szervekkel, amelyek a családpolitikát, a szociálpolitikát, az oktatást, az egészségügyet, a gazdasági és pénzügyeket irányítják. Évente három nagyobb rendezvényük van: a Babaköszöntő, a regionális Családi Napok és az Őszi Találkozó. Konferenciákat, szakmai napokat is rendszeresen szerveznek. Évente több pályázati, valamint program- és tábor felhívást tesznek közzé.

Jelenleg is táboroztatnak 

Itt ki kell emelni, hogy a nyáron a Miskolci Nagycsaládosok Egyesülete két tábort is biztosít a miskolci családoknak kedvezményes áron. Az egyik az Erdélyi Ifjúsági Tábor, ami jelenleg is zajlik és június 27-ig tart. Ez a négy napos tábor, teljes ellátással és szállással együtt 42 ezer forint. Miskolcon az egyesület székhelyén is terveznek azonban egy nagycsaládos tábort, július 8 és 12 között. Ez a napközis tábor a tagoknak mindösszesen 25 ezer forint illetve a testvérkedvezményt is igénybe véve csak 21 ezer forint.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában