Dilemma

2024.07.13. 15:31

Hogyan pihen nyáron az egyéni vállalkozó?

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara nyilvántartásában összesen 40 103 aktív vállalkozás szerepel. Közülük 22 416 egyéni vállalkozó. Az egyéni vállalkozók számára nem egyszerű megoldani a hosszabb pihenést.

Gárdonyi Edina

A szépségiparban dolgozó egyéni vállalkozók ezerszer meggondolják, mikor mennek nyári szabadságra

Fotó: Getty Images

A nyári időszak a vállalkozói szféra számára kihívásokkal teli, főként az egyéni vállalkozók számára, akik sok esetben nem tudnak elszakadni hosszabb időre a vállalkozásuktól. A megkérdezettek válaszai alapján a megoldás nem lehetetlen, azonban tervezést igényel. Olyan is akadt a megkérdezettek között, aki hosszú évek óta nem jutott el nyaralni.

Alkalmazottal nem mindig pótolható a kiesés

2017-ben voltam utoljára nyaralni

 – válaszolta kérdésünkre Kiss Judit, a Wellfit fogyasztó és alakformáló központ tulajdonosa. Részletezte, hogy nyár folyamán – családi események, nyaralások miatt – még azok a vendégek is gyakrabban érkeznek edzésre vagy alakformálásra a szalonba, akik más időszakban csak fenntartó kezelésekre járnak hetente egy vagy két alkalommal.

Egy esküvőre, egy nyaralásra mindenki a legjobb formáját szeretné hozni, a vendégeim igényei pedig felülírják a saját igényeimet. Az edzéseket én tartom, az alakformáló gépeink használata is speciális tudást igényel, így nincs alkalmazott. A lányommal közösen foglalkozunk a vendégeinkkel, akik igénylik és értékelik ezt a családias hangulatot

 – válaszolta arra a kérdésre, hogy miért nem szeretné alkalmazott segítségét igénybe venni a pihenése érdekében.

A vállalkozói lét sok lemondással jár

Háromnapos nyaralást tudok megoldani, de úgy, hogy abba a hétvége is bele kell, hogy essen – mondta el Asztalos László, aki Zilizen a Különleges Élelmiszer Vegyesbolt tulajdonosa. Hogy miért is különleges a bolt? Egy négyszáz fős faluban működik élelmiszerboltként, háztartási üzletként, csomagpontként, barkácsboltként. Elmondása szerint komoly szervezést igényel, hogy mindenki pihenését meg tudják oldani. Bár családias a hangulat, a két kisgyerekes alkalmazott nem tudja megoldani a napi 12 órás nyitvatartását az üzletnek. Ezen túl az áruk egy részének beszerzését is ő végzi.

Elég sok lemondással jár egy ilyen jellegű vállalkozás. Arról nem is beszélve, hogy ha egy hétre bezárnék vagy rövidített nyitvatartással működne a bolt, sok lenne a selejt áru, hiszen bizonyos termékek minőségmegőrzési ideje rövid

 – sorolta László a további okait annak, hogy miért nem engedheti meg egyéni vállalkozóként, hogy néhány napnál hosszabb ideig pihenjen.

A szépségiparban könnyebb tervezni

Madarász István mesterfodrász, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (Bokik) Egészségügyi Szolgáltató Osztályának elnöke, a népszerű Kézműves Kupák szervezője a témával kapcsolatban elmondta:

Ebben a szakmában programozzuk az időnket. Családfenntartóként maximum egy hetet, tíz napot szoktunk távol lenni, három-négy hetes szabadság nem szokás. Azok a kolléganők tudnak talán megoldani hosszabb nyári pihenést, akik nem családfenntartóként dolgoznak. A mai gazdasági helyzetben nem engedhetjük meg magunknak, hogy hetekre kiessünk a munkából. A vendég szeretné a frizurát, és ha engem nem ér el, megy máshoz. A tervezés fontos, nyár elején én kiírom a tükörre, hogy mikor nem leszek elérhető, így a vendégeim is tudnak tervezni.

Madarász István szavait egy másik mesterfodrász, Soltész Bodnár Réka is megerősítette. Fontosnak tartja a töltődést. Ezért – bár kieséssel jár számára – minden nyáron igyekszik két teljes hetet nem dolgozni. Megerősítette, hogy a szakmában nem okoz nehézséget ennek a megoldása, hiszen előre tervezhető a munkája. Már nyár elején tudatja vendégeivel, hogy mikor nem fog dolgozni és ahhoz igazítják az időpontokat. 

Nagyon szeretek horgászni, sátorozni, a férjemmel és a közel egy éves kisfiammal idén is ezt terveztük. Augusztusban két hetet töltünk a Tisza-tó partján.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában