Musicaltábor

2024.07.11. 09:00

A jövő musicalsztárjait készítik fel Varbón - Fotók

A múlt hét péntek óta zajlik a festői szépségű Varbói-tó mellett az a musicaltábor, amit a Zenével az Ifjú Tehetségekért alapítvány szervez, immár hetedik éve, borsodi tehetségeknek.

Galambos Eszter

Lányok a varbói musicaltáborban

Fotó: Jancsó Dóra

Fekete Ágnes, a Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány elnöke, a musicaltábor főszervezője kérdésünkre elmondta, hogy július 5-én kezdődött esemény, ekkor érkeztek meg a gyerekek, és rögtön csapatépítő, játékos foglalkozásokkal alapozták meg a hangulatot. Bár a tábor alapvetően a zenés színház világába vezeti be az érdeklődő fiatalokat, de közben persze a korosztályos sajátosságoknak megfelelően a mozgásról, az önfejlesztő és csapatépítő játékokról sem feledkeznek meg a tábort bonyolító képzett pedagógusok. A sok mókázás közben azonban a legfontosabb célt sem tévesztik szem előtt, miszerint itt készülnek fel a tehetséges énekes palánták az immár évtizedes hagyománynak örvendő Musical és Miskolc Gálára. 

Ismert művésztanárok

Az alapítvány vezetője hozzátette, hogy évek óta olyan, a szakmában országosan vagy nemzetközileg elismert művésztanárokkal dolgoznak, akik garantálják az eredményes felkészülést és a színpadképes produkciók megszületését. Ebben az évben a táborban tanít Szolnoki Péter Artisjus-díjas magyar zenész, énekes, zeneszerző, a Bon-Bon együttes énekese, Jancsó Dóra színművész, aki évtizedekig volt a Miskolci Nemzeti Színház oszlopos tagja, Fandl Ferenc színművész, valamint Cselepák Balázs énekes, színész, ők jelenleg is a Miskolci Nemzeti Színház művészei.

Az elfogadó, motiváló légkör szárnyakat ad a tehetségeknek 

Jancsó Dóra, a tábor szakmai vezetője kiemelte, hogy egy ilyen komplex színházi produkció esetében, mint amilyen a szeptember 28-i gála, nagyon fontos, hogy a tehetségek megfelelő szakmai felkészítést kapjanak. Fontos tudni azt is, hogy tábor közel egy hete alatt nemcsak azok a gyerekek vannak jelen, akik egyébként is az alapítvány berkein belül a Hang-Varázs Stúdióban tanulnak, hanem vannak olyanok, akik első alkalommal vesznek részt ezen a programon. Ebben az évben érkeztek például táborozók a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskolából, akik az alapítvány tehetségkutatóján elért eredményeik alapján kapták meg a jogot, hogy felléphessenek a gálán. Számukra is biztosítani kell azokat a komfortos körülményeket, ami ahhoz kell, hogy jó produkciót tudjanak nyújtani. Érezniük kell az egységet, hogy egy támogató, felkészült csapatnak a tagjai. A szakmai felkészítésben természetesen figyelembe veszik a mentorok azt, hogy mindenkinek egyéni fejlődési üteme van, és az elfogadó, motiváló légkörnek köszönhetően azok, akik esetleg lemaradtak is, szárnyakat kapnak az utolsó napokra, és végül összeállnak a kész produkciók. A mentorok azért is vannak folyamatosan jelen, hogy bármikor korrigáljanak, tanácsot adjanak, a felmerült kérdésekre válaszoljanak.

Biztos alapokat kapnak

Cselepák Balázs, a Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány szakmai vezetője és a Musical és Miskolc Gála főszervezője nagyon fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a mentorok a tábor után sem engedik el a tehetségek kezét. A legjobbak – akiket már a tavaszi tehetségkutatós során kiválasztottak – országos hírnevet szerzett musicalsztárokkal énekelhetnek duettet szeptemberben. Az, hogy ki kivel lép majd színpadra, egyelőre titok, de egy dolgot elárulhatott, hogy például Domahidi Anna teljesítménye annyira tetszett Vágó Zsuzsi színművész, énekesnek, hogy ragaszkodott a közös produkcióhoz. A szakmai vezető kiemelte, hogy az idei gála is nagyon izgalmasnak ígérkezik, hiszen két új művész is csatlakozik a fellépők sorába. Borbély Richárd a Madách Színház és az Operettszínház művésze, aki borsodi gyökerekkel rendelkezik, Miskolcon született és fiatal éveit Tiszalúcon töltötte, illetve a szintén miskolci fiatalember Kacsenyák Gábor, a Here We Are együttes frontembere, a Miskolci Nemzeti Színház művésze. A vezető azonban hangsúlyozta, hogy bár a több mint tíz éves múltra visszatekintő gála immár országos hírnevet szerzett a musicalrajongók körében is, a legfontosabb cél sosem merülhet feledésbe, és ez az, hogy a fiatal pályakezdő tehetségek lehetőséget kapjanak nagyközönség előtt fellépni.

A szülők és a gyermek visszajelzései is azt támasztják alá, hogy egy életre szóló élmény ez az este a számukra, rengeteg sikerélménnyel, tanulással és fejlődési lehetőséggel, és annak az esélyével, hogy talán ők lehetnek majd a jövő musicalsztárjai.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában