Kátyúk nélkül

2024.07.28. 09:00

Belterületi utak fejlesztése kezdődik Gelej és Szentistván településeken

A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében, 100%-os vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból valósul meg.

Boon.hu

Gelej és Szentistván is fejlődik Fotó: Vajda János

199,64 millió forint támogatásban részesült a két település. Az európai uniós támogatás segítségével jelenleg induló projekt keretében cél, hogy Gelej és Szentistván településeken felújítsák a belterületi utakat. Gelejen az Ady Endre utcát (83 méter), a Bocskai utcát (105 méter), a Kossuth utcát (118 méter), a Rákóczi Ferenc utcát (602 méter) és a Széchenyi utcát (990 méter) célozták meg, összesen 1,89 kilométeren. Szentistvánon pedig a Mikes utca (153 méter), a Petőfi Sándor utca (320 méter), a Mária utca (171 méter) és a Rákóczi utca (547 méter) állapotát javítják infrastrukturálisan, összesen 1,19 kilométeren.

Gelej községben a Bocskai utca a projekt keretében szilárd burkolatúvá válik. 3,5 cm AC-22 jelű kötő aszfaltréteget, majd 3,5 cm-es AC-11 jelű, kopó aszfaltburkolati réteget építenek be. A többi utca esetében 2+4 cm AC11 kopó jelű aszfalt keverékből hengerelt aszfalt kopóréteget építenek be. Közlekedésbiztonsági elemként Gelejen a Széchenyi utcában az ott található óvoda és bölcsőde forgalmának védelme érdekében 2 db 30km/h sebességkorlátozó táblát és 1 db sebességradart helyeznek ki.

Szentistván nagyközségben, a projektben érintett utcákban jelenleg erősen töredezettek az aszfaltos utak, az útszéli padka megvastagodott. A fejlesztés során a burkolati hibák kijavítását követően 2+4 cm AC11 kopó jelű aszfalt keverékből hengerelt aszfalt kopóréteget építenek be. A meglévő padkáról a humuszréteget eltávolítják és elszállítják. Aszfaltozás után a padkát 0,5 m szélességben 0-32 zúzalékkal töltik fel és tömörítik.

A projekt keretében a két településen összesen 3,08 km közutat korszerűsítenek. A projekt finanszírozása a Széchenyi Terv Plusz program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül valósul meg. A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025. 08. 31.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában